Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Кампанията „Запази надежда“ насочва вниманието към превенцията на рака на гърдата

Кампания „Запази надежда“ цели да насочи общественото внимание към значимите теми за прeвенцията, ранната диагностика и лечението на рака на гърдата. Това съобщават от пресцентъра на софийската Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Надежда“. Кампанията се провежда за пета година, а основен акцент през тази е темата за подобряване качеството на живот на жените с рак на гърдата по време на онкотерапиите и след края на лечението.

Държавата осигурява превенция на това заболяване, като предоставя безплатни профилактични прегледи, казват от „Надежда“. Оттам обаче обръщат внимание, че за жените, които вече се борят с рака, липсва систематизирана и достъпна информация за страничните ефекти, които онкотерапията може да причини, както и за възможностите за преодоляването им. От болницата обръщат внимание, че подкрепата за тези пациенти започва още с поставянето на диагнозата и продължава по време на лечението (химиотерапия, лъчетерапия, оперативно лечение, хормонотерапия, таргетна и имунотерапия), както и години след настъпването на ремисия.

През целия октомври в социалните канали на лечебното заведение ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с темите на кампанията. Ще бъдат излъчени специализирани видео подкасти, посветени на най-новите тенденции в лечението на рака на гърдата и възможностите за повишаване качеството на живота при жените, преминаващи онколечение. Посланик на кампанията през 2023 г. е бившият капитан на женския национален волейболен отбор Страшимира Симеонова.

Преди година Европейската комисия препоръча началото на скрининговите изследвания за рак на гърдата да бъде от 45-годишна възраст.

Всяка година в България 420 жени под 45-годишна възраст се диагностицират с рак на гърдата, каза в интервю за БТА през март хирургът д-р Мариела Василева, член на Управителния съвет на Българското дружество за борба с рака на гърдата.

Снимка: МБАЛ „Надежда“
БТА