Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Какво да правим и какво да избягваме

„Когато сте бременна, не става въпрос само за това какво да правите, за да сте здрави, но и за това какво да избягвате.“
др Джоел Евънс

Главата ви вероятно вече се е напълнила с правила какво да правите, когато сте бременна. Независимо дали те идват от книги, списания, от вашия лекар или от приятели и семейство, всички тези съвети за бременност ви приканват да изживеете тези девет месеца от живота си по много различен начин – за ваше добро, както и за това на бебето. Но истината е, че тези ограничения и препоръки могат да бъдат предубедени, може въобще да не се основават на научни изследвания и като цяло да не са правилните за вас.
Следващата информация за най-обсъжданите какво да правим и какво не по време на бременност- алкохол, кофеин, тютюн и пренатални витамини – се основава на сериозни изследвания и вярваме, че ще ви помогне да се отнесете по най-добрия начин към тялото си, защото така ще знаете какво е най-добро за вашето растящо бебе.

Бъдете много предпазливи с алкохола
Бременните ми пациенти почти винаги ме питат дали могат да пият алкохол. Много е трудно да се каже „Да“, защото проучванията показват, че няма полза за здравето и има много рискове. Няма доказано ниво на алкохол безопасно по време на бременност. Данните показват също, че плодът може да бъде силно засегнат, ако пиете много (четири чаши на ден.

От друга страна, не е доказано, че умерената консумация на алкохол по време на бременност има неблагоприятен ефект върху бебетата. Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм наскоро установи, че проблеми не се срещат често при бебета, чиито родители са пили по-малко от една унция алкохол на седмица, когато са били бременни. Въз основа на тази информация може да си позволите по едно питие понякога след първия триместър, след като се случат повечето от решаващите фактори за развитието на плода. Но внимавайте да не пиете прекомерно и винаги яжте нещо, когато консумирате тази чаша алкохол. Алкохолът се абсорбира по-бавно на пълен стомах, като по този начин намалява вероятността високите нива на него да достигнат до бебето.

Не консумирайте твърде много кофеин
Ако сте пурист, същата гледна точка за алкохола важи и за кофеина. Това е наркотик без ползи за здравето и затова не си струва потенциалния риск за вашето бебе. Въпреки това, тъй като повечето от нас наистина се наслаждават на ежедневното си кафе или чай (или всъщност се пристрастяват и не могат без него) и тъй като потенциалните проблеми на кофеина по време на бременност са по-малко от тези на алкохола, вероятно е добре да възприемете малко по-различен подход.
Кофеинът е стимулант: Той повишава кръвното ви налягане и сърдечната честота, така че да чувствате, че имате повече енергия. Но може да ви дехидратира и това е важно да избягвате по време на бременност. Кофеиновите ефекти върху плода не са ясни, но високият прием на кофеин (четири до пет чаши на ден) е свързан с повишена честота на спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Въпреки това, няма доказателства, че умерените количества (една до две чаши на ден) оказват влияние върху бебето.
Така че една или две чаши кафе на ден със стандартен размер (8 унции) вероятно е добре. Ако откриете, че сте особено чувствителни към кофеина и усещате как сърцето ви бие след две чаши, наистина не трябва да пиете повече от една. Две напомняния: Пийте много вода през целия ден и имайте предвид, че размерът на чашата, която се сервира в кафенетата, често е по-голям от стандартния размер.

Не пушете
Със сигурност сте чували това строго предупреждение от години, но вероятно също сте чували, че предишните поколения са имали право да пушат, докато са бременни. Какво е това за крайната конфликтна информация?
Факт е, че пушенето изобщо не е добро за вас. Драстично увеличава риска от рак на белите дробове, шийката на матката, гърлото и устата; сърдечно заболяване; болест на дробовете; инсулт и остеопороза. Има също толкова важни причини като тази, че пушенето никак не е добро за вашето развиващо се бебе. Намалява количеството на кислород в кръвта им, затруднява растежа им и увеличава шанса те да се родят твърде рано и да развият астма, ADHD или други когнитивни / поведенчески проблеми или дори да страдат от синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Отказът от тютюнопушенето сега е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си и бебето си. Ако не можете да го направите самостоятелно, помолете своя лекар да ви помогне да намерите програма за спиране на тютюнопушенето, която да работи за вас.
Пушенето след бременност също може да навреди на вашето бебе. Повечето хора са наясно с опасностите от дима втора употреба, който е димът, който вдишвате, когато някой близо до вас пуши. Друга опасна форма на дим е димът от трета ръка, който е дим, който се задържа върху дрехите, тялото и косата на пушач след изгасването на цигарата. И димът втора употреба и третата ръка могат да бъдат опасни за бебетата. Може да споделите тази информация с всички пушачи, които ще бъдат близо до вашето бебе и им напомнете да сменят дрехите и да се мият, преди да докоснат бебето ви.

Взимайте пренатални витамини
Има конснесус, че е важно да увеличите консумацията на редица витамини и минерали, когато сте бременна, за да осигурите оптималното развитие на вашето бебе и здравето си. Ако можете да правите това, като промените обичайната си диета, вероятно няма да се нуждаете от пренатални витамини. Въпреки това, проучванията показват, че повечето хора не успяват да покрият дори основните си хранителни нужди на дневна база, така че предполагаме, че мнозина по време на бременност ще се нуждаят от малко помощ и за това.
Ето още една добра причина да приемате пренатален витамин: Последните изследвания сочат, че определени хранителни вещества, в количества, които са трудни за постигне само чрез диета, могат да помогнат за развитието на плода и дори да помогнат за предотвратяване на някои често срещани усложнения на бременността. Например, холинът и омега 3 мазнините са показали, че засилват развитието на мозъка на плода. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, а витамин С може да предотврати преждевременното разкъсване на мембраните. С тези вероятно важни ползи, моето убеждение е, че ако можете да си позволите разхода, пренаталният витамин няма риск и има много потенциална ползи. Ако имате затруднения при преглъщане на хапчета, витамините се предлагат и в дъвчащи форми. Прочетете етикетите, за да се уверите, че избраният от вас витамин съдържа правилното количество хранителни вещества. Витаминът не е задължително да се казва „пренатален“, за да съдържа всички препоръчителни хранителни вещества. Дори витамини за дъвчене на деца може да са добър избор, ако съдържат това, което търсите. Ако решите да не приемате такъв, трябва да се храните максимално здравословно по време на бременността.

Не се безпокойте
Съветите, които получавате относно какво да правим и какво не по време на бременност, могат да ви накарат да почувствате, че ако не следвате всяка инструкция, нещо ще се обърка. Ако вярвате в това, ще прекарате дните си, опитвайки се да контролирате неща, над които всъщност нямате контрол, създавайки си излишен стрес.
Вместо това повярвайте това, че ще имате едно здраво бебе. Ако си повярвате, ще преживеете бременността си с радост. Ще бъдете мотивирани да се грижите за тялото си, като се храните добре и спортувате леко, релаксирате с случайните напитки, наслаждавате се на сутрешното си кафе и дори да си позволите понякога малко шоколад. Живейте свободно, смейте се често и обичайте много – точно така трябва да се преживява бременността, а и живота.