Идеи и находки Полезното и Приятното

Детската стая: ръководство за новобранци

Детската стая: ръководство за новобранци

Ако ви предстои за първи път да се срещнете лично с явлението, наречено „детска стая“, сигурно в ума ви изплува умилителна картина, която включва миниатюрни мебели, закачливи завеси и пъстра декорация по стените. В случай, че сте се сблъсквали с това предизвикателство, най-вероятно вече сте разбрали, че на практика нещата стоят малко по-различно. Зад това „малко“ се крие тоталната липса на пространство, в което да поберете купищата играчки, които се трупат ден след ден, седмица след седмица; абсолютната невъзможност да впишете в първоначално планирания интериор новите придобивки, любезно предоставени от роднини, близки  и не толкова близки хора; както и непосилната задача да поддържате какъвто и да било ред, било то и в рамките на т.нар. санитарен минимум.

За ваша радост, милиони майки по света вече са преминали (кои успешно, кои не толкова…) през това предизвикателство и днес вие, наред с топлата вода и електричеството, можете да се възползвате от горчивия опит и изстраданите съвети на Една от тях. Същата тази Една, която доброволно замени балдахина и дървените мебели с креватче четвърта употреба и цветни кутии за съхранение.

Трябва ми, не ми трябва…

Отворете кой да е сайт за обзавеждане и напишете в полето за търсене „мебели за детска стая“. После затворете браузъра, отидете до хладилника и се почерпете с неограничени количества от каквото имате под ръка, за да можете да се справите по-лесно с първоначалния шок от срещата ви с необятния асортимент и космическите цени.

Следваща стъпка: помислете. Помислете, при това добре, от какво вие и новият член на семейството НАИСТИНА ще имате нужда, за да изградите удобно и приятно кътче, в което да съжителствате. Важно е да знаете от самото начало дали обзавеждате бебешка или детска стая, т.е. дали търсите мебели, които да „растат“ заедно с детето или по-скоро бихте искали на следващ етап да замените бебешките мебели с такива, подходящи за детенце на три, четири и повече години. Ако сте се спрели на втория вариант, компонентите, които трябва да осигурите на практика се броят на пръстите на едната ви ръка – място за сън, място за преповиване и място за хранене.

Хубаво е също така да знаете, че всички онези пеещи, светещи, вибриращи и разклащащи конструкции, които заливат пазара, съвсем не са задължителни. Разбира се, всяка майка, прекарала N на брой часа родилни мъки и лишена от редовен сън, заслужава помощ, била тя под формата на интерактивно музикално килимче или портативна летяща чиния за новородени. Имайте предвид обаче, че подобни конструкции обикновено се ползват доста кратко време и опцията „назаем“ също си струва да бъде обмислена.

Детската стая: ръководство за новобранци 2

Снимка: pixabay.com

На квадратните метри с любов

Ако има две сигурни неща на този свят, то първото е, че още един чифт обувки винаги е добре дошъл, а второто – че мястото у дома никога не е достатъчно. Проблемът с пространството придобива още по-застрашителни размери, когато става въпрос за детската стая, защото освен убежище за стотици бързо омаляващи дрешки, тя е дом за десетки джаджи и устройства, безброй аксесоари и тонове (поне така ви се струва) играчки.

Ако искате да улесните работата си, свързана с подредбата на детската стая, добре е да помислите предварително как можете да оптимизирате пространството вътре, така че да не губите ценни квадратни (санти)метри. Дори помещението да е с оскъдни размери, винаги можете да намерите допълнителни кътчета, които да ви осигурят нужното място. Окачените по стените етажерки например са чудесен вариант да спестите малко място от бюро или библиотека. Пространството под леглото също може да се използва ефективно, ако изпълнява функцията на импровизирана ракла или мини склад. Т.нар. „висящи органайзери“ са друго практично решение, което ще ви позволи да използвате височината на стаята, за да освободите място на пода.

Цветове и багри

Детският свят е изпълнен с цветове – както в буквален, така и в преносен смисъл. Съвсем в реда на нещата е, когато устройвате детската стая, да се стремите да направите помещението пъстро и интересно, така че то да радва малкото човече. Добре е обаче да имате предвид, че с течение на времето интериорът в помещението ще се променя и пространството малко по малко ще се запълва с нови придобивки. В случай, че прекалите с цветовете, е твърде възможно крайният резултат да премине границата на забавното и да се доближи опасно близо до кичозното.

В този ред на мисли, не е лоша идея да изберете основен цвят/цветове, които да превърнете в „запазена марка“ на помещението, и които да ви служат за ориентир, когато правите промени и допълнения. Ако съобразите основните елементи в помещението с тях, след това ще имате по-голяма свобода да запълвате пространството със свежи акценти в най-различни багри.

А знаете ли кое е най-хубавото? Дори да нарушите всички правила на интериорния дизайн и детската стая да заприлича на дискотека от 90-те, това съвсем няма да помрачи преживяванията ви с най-малкия член на семейството. Защото, в крайна сметка, ви е нужно само малко празно пространство, за да осигурите най-важното удобство на бебето  – себе си.

Снимка на корицата: pixabay.com