Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

УНИЦЕФ: Какво трябва да знаят родителите за COVID-19

УНИЦЕФ: Какво трябва да знаят родителите за COVID-19

Могат ли бременните жени да предадат коронавируса COVID-19 на неродените деца?

На този етап няма достатъчно данни, за да се определи дали вирусът се предава от майката на бебето по време на бременността, както и потенциалното влияние, което това може да окаже на бебето. Това се проучва в момента. Бременните жени трябва да продължат да вземат подходящите превантивни мерки, за да се предпазят от вируса, и да потърсят рано медицинска помощ, ако имат симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане).

Безопасно ли е майката да кърми, ако е заразена с коронавируса?

Всички майки в засегнатите райони и районите в риск, които имат висока температура, кашлица или изпитват затруднения в дишането, трябва да потърсят навременна медицинска помощ и да следват инструкциите на лекаря.

Като се вземат предвид ползите от кърменето и незначителната роля на кърмата при предаването на други респираторни вируси, майката може да продължи да кърми, докато следва всички необходими предпазни мерки.

За майките със симптоми, които се чувстват достатъчно добре, за да кърмят, това включва носене на маска в близост до детето (включително и по време на хранене), миене на ръцете преди и след контакт с детето и почистване/дезинфекция на замърсени повърхности. Това трябва да се прави и при всички случаи, когато някой с потвърдено или подозирано наличие на COVID-19 взаимодейства с други хора, включително деца.

Ако майката е твърде болна, може да изцеди кърма и да я дава на детето от чиста чаша и/или лъжица, като това се прави, следвайки съответните предпазни мерки.

Какво да направя, ако детето ми има симптоми на COVID-19?

Потърсете медицинска грижа, но помнете, че в момента в Северното полукълбо е сезонът на грипа, а симптомите на COVID-19, като кашлица или висока температура, могат да са много сходни на тези на грипа или настинката, които са далеч по-често срещани.

Продължавайте да спазвате добра хигиена с редовно миене на ръцете и се уверете, че следвате имунизационния календар на детето, за да бъде предпазено от други вируси и бактерии, които причиняват заболявания.

Както и при останалите респираторни инфекции като грипа, потърсете лекар навреме, ако вие или вашето дете има симптоми, и избягвайте публични места (офиси, училища, обществен транспорт), за да предотвратите разпространението сред други хора.

Какво да направя, ако член на семейството има симптоми?

Трябва да потърсите навременна медицинска помощ, ако вие или вашето дете има висока температура, кашлица или затруднено дишане. Добре е да се обадите предварително на вашия лекар, ако сте пътували в район, където има случаи на COVID-19, или ако сте били в близък контакт с някой, който е пътувал до такъв район и има респираторни симптоми.

Да спра ли детето си от училище?

Ако детето ви проявява симптоми, потърсете медицинска помощ и следвайте указанията на лекаря. Както и при останалите респираторни инфекции като грипа, оставете детето да почива у дома за времето на възстановяване, и избягвайте ходене на публични места, за да избегнете разпространението сред други хора.

Ако детето ви няма симптоми, като например висока температура или кашлица, и ако не е издадено публично предупреждение или препоръка от властите, която засяга училището на детето, най-добре е то да остане в клас.

Вместо да спирате детето от училище, го научете да спазва добрите хигиенни практики в училище, а и навсякъде другаде, като често миене на ръцете, покриване при кашляне и кихане със сгънат лакът или кърпичка, която след това се изхвърля; както и да не докосва очите, устата или носа си, ако не е измило добре ръцете си.

Какъв е най-добрият начин за миене на ръцете?

Нанесете достатъчно сапун върху мокри ръце и търкайте по цялата повърхност, включително между пръстите и под ноктите, най-малко в продължение на 20 секунди. Изплакнете добре с течаща вода и подсушете ръцете с чиста кърпа от плат или кърпа за еднократна употреба.

Мийте ръцете си често, особено преди хранене, след като сте издухали носа си или сте кашляли и кихали, както и след като сте използвали тоалетната.

Ако в дадения момент нямате достъп до сапун и вода, използвайте гел за ръце на алкохолна основа с поне 60% съдържание на алкохол.

Какво прави УНИЦЕФ, за да помогне?

В момента усилията на УНИЦЕФ са насочени към подкрепа за правителството на Китай и за страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион, където до момента са регистрирани най-много случаи. От 29 януари насам УНИЦЕФ е доставил 13 тона защитни костюми, предпазни маски, очила и ръкавици за здравните работници. Подготвят се допълнителни доставки и УНИЦЕФ позиционира материали на ключови локации.

Заради непредвидимостта на вируса и продължаващото разпространение, УНИЦЕФ си партнира с правителствата, Световната здравна организация и други партньори в разработването на планове за действие при непредвидени ситуации в други региони, особено в страните с по-слаби здравни системи и ограничен капацитет да се справят с големи огнища на заболявания.

На 17 февруари УНИЦЕФ призова за набирането на 42,3 млн. долара в подкрепа на усилията за спирането на разпространението на COVID-19. Средствата ще подкрепят работата на УНИЦЕФ за намаляване на предаването на вируса, включително чрез засилване на комуникацията по отношение на риска и справяне с дезинформацията, така че децата, бременните жени и техните семейства да знаят как да се предпазят от разпространението на COVID-19 и къде да потърсят помощ.  photo @ pixabay