Идеи и находки Полезното и Приятното

Полезните съвети за приятната разходка

Полезни съвети за приятна разходка

„Дете се гледа навън“ ми беше казала една позната преди доста време, още докато бях бременна. Тогава естествено нямаше как да осмисля напълно чутото, но винаги помня такива неща като евентуално полезни съвети за близкото бъдеще. Сега, съдейки по личния си опит след вече почти две години, съвсем отговорно мога да кажа, че в изказването действително има доста голям процент истина. Навярно всички сте чували, че навън детето яде, спи, слуша…, изобщо прави всичко, което иначе постигате с триста зора. Не е казано, че при всички така се случва, но при мен практиката го доказа на сто процента.

Както за всяко друго нещо, така и за разходките с бебе има толкова различни мнения и нагласи, колкото са майките – нормално. Има момичета и жени, за които влаченето на количка с бебе плюс огромна торба с къде необходими, къде не толкова необходими неща е непосилна хамалогия. Има майки, които пък се срамуват да кърмят навън или се страхуват, че детето ще се разболее, изцапа и какво ли още не. Аз никога не съм страдала от такива скрупули и винаги съм обичала много разходките с малката. Сигурна съм, че когато се върна на работа, те ще са от нещата, които ще ми липсват най-много, но онова, което със сигурност ще остане след изминатите стотици километри са хубавите спомени и не по-маловажно – полезният опит за нещата, които неимоверно улесняват иначе изтерзаната, уморена и недоспала душа на мама.

Абсолютният първенец по важност в моята лична класация на задължителните неща, за които трябва да се помисли във връзка с разходките е – внимание – количката! Да, бебемобилът се оказа толкова важен атрибут, колкото преди това изобщо не можех да си представя. Все съм си мислила – е какво толкова, количка – дръжки, четири гуми, ти я буташ, тя се търкаля, добре е да е красива и с хубав цвят и толкова. Груба грешка! Щях да си спестя доста главоболия, ако тогава знаех, че при избора трябва да съобразя поне двадесет неща като лека ли е, маневрена ли е, 3 в 1 ли е, не е ли, само зимна ли е или става и за лятото, има ли достатъчно място за багаж отдолу, лесно ли се сгъва, влиза ли в багажника…, изобщо списъкът е дълъг, така че, мили дами, ако ви предстои за пръв път да ставате майки и стоите пред огромен списък с наложителни придобивки за бебето, не подценявайте количката. Дори ако трябва вижте количките на приятелки, ако някоя ви хареса по-добре вземете нея или купете някоя препоръчана от сайт или познат, отколкото да дадете стотици левове за нещо, което не се побира в колата ви. Не казвам непременно да е секънд хенд, ако намерите модела си го купете от магазин, ако желаете, но идеята ми е да знаете какво купувате. Ако ли не накрая ще имате няколко колички, които ще се чудите къде да сложите и после как да продадете.

Необходима ви е също много голяма чанта, за това предполагам всички се сещате. Няма да отделям много внимание на нея, ще кажа само едно – изберете такава, която се пере лесно. Ако детето е захранено и носите храна навън имате два варианта – или имате късмет или нямате. Ако малчуганът обича да хапва навън някакви домашни сладки, соленки, плод или йогурт примерно, би било чудесно. Ако обаче ви се падне по-злоядо детенце, което се е запънало и отказва да яде друго освен супа леща или бамя с ориз, тогава ще се видите в приключение с носенето на храна. То може, много ясно, но в такъв случай ще ви е необходима съответната лесна за пране и поддръжка чанта. Убедена съм, че ще полагате усилия всичко да си е по местата, ама…то не пита.

Ако кърмите навън си вземете няколко по-големи шала и всички, които крещят против кърменето по молове, могат съвокупно да си гледат работата.

Дете се гледа навън

Снимка: pixabay.com

В случай, че бебето ви обича да се гушка, помислете за варианта слинг. Предлагат се много удобни и не чак толкова. Ако питате мен тези, които са като раница са най-добрият избор. Много са полезни за бърз пазар или за вкъщи когато имате домашна работа, а дребното отново се опитва да се покатери върху вас.

Докато бебето е малко и спи повече, непременно носете книга – след това ще четете едва когато го пратите на градина…, евентуално.

И естествено дрехи, носете повечко дрехи. Направо не ми се говори за това колко пъти принудително съм се прибирала след неразумно подценяване на необходимостта от резервни дрешки. Все едно дали детето е малко и ще се напишка или ще се овъргаля в най-голямата локва в квартала. Ако сте като мен винаги ще сте забравили по нещо когато излизате, но нека това не са дрехите.
Еми…, остана само да ви пожелая приятна разходка 🙂

 

Снимка на корицата: pixabay.com