Да поговорим Интервю

Тони Димова: Бабинден е специален ден в годината за всички акушерки

Тони Димова: Бабинден е специален ден в годината за всички Акушерки и лекари

Тони Димова е завършила Медицински колеж към МУ Пловдив през 1999 година. След това започва работа в Родилна зала на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Работи няколко години в извънболничната помощ. От четири години е активен член на Алианс на българските акушерки и е избрана за зам.-председател на организацията. Към момента е координатор и лектор в Информационната кампания „Акушерките близо до майките“. Участва в различни обучения. Тя е и един от медицинските консултанти по кърмене и млечно хранене в Стара Загора.

Госпожо Димова, какво представлява професия „Акушерка“ и знаят ли достатъчно хората за нея?

В настоящето Акушерката е медицински специалист, който се грижи за женското здраве, самостоятелно в рамките на своята компетентност или в екип с лекар или друг медицински специалист. Значението на самата дума акушерка е „със жената“ /от англ. midwife/ или мъдра жена /от фр. sage-femme/. От векове акушерките са призвани да са до жената от нейното раждане до края на живота и. В далечните времена това са били бабите-акушерки и уменията и знанията са се предавали от поколение на поколение. В съвременният свят Акушерството е обособено като медицинска професия. В последните 20 и повече години с настъпилите промени в Здравната система в България ролята на акушерката не се е променила, но в повечето случаи се свързва с медицинския специалист, който се грижи за жената в периода на бременността и раждането. По-възрастното поколение жени ще ви разкажат, че акушерките далеч не са били само в Родилно отделение, съществували са Участъкови акушерки, които са осъществявали редица профилактични дейности като дородов и послеродов патронаж, профилактика на социално значими заболявания свързани със женското здраве, в селата дори е имало Родилни домове, в които е работела само акушерка. В настоящият момент се създава усещането, че акушерката в България се е позагубила за съществуващата Здравна система.

Има ли желаещи, които искат да станат акушерки?

За щастие има желаещи да практикуват професията, но са много малко. Това, което често „запалва искрата“ са разкази и споделен опит от близка акушерка или възрастни жени, които разказват за „своята“ акушерка. За съжаление още по време на обучението си бъдещите акушерки се запознават с реалната роля на Акушерката в здравната система на България, виждат и условията, при които ще им се наложи да практикуват. Липсата на достатъчно информация сред младежите за това какъв специалист е Акушерката също се отразява на броя желаещи да учат за Акушерка. Професията е изключително отговорна и изискваща постоянно надграждане на знанията и уменията на всяка акушерка, а това изисква както достатъчно врема, така и финансов ресурс. Все още в България акушерките нямаме нормативно призната, реална възможост да работим самостоятелно и да се грижим за жената така като е в редица страни в Европа. Това са все фактори, които карат както акушерки с опит, така и новозавършващите колеги да поемат пътя към летището. Заминават за държави, в които ще могат в максимален обем да се реализират като специалисти и ще се чувстват удовлетворени.

Какви са трудностите в тази професия?

Много са трудностите. Която и колежка да попитате, ще ви даде своя отговор на този въпрос, но най-общо ще са свързани с недостига на акушерки, който става все по-осезаем, липсата на удовлетворяващи условия на труд, липса на акушерски стандарт, ограничените възможности за надграждане и специализация, липса на възможност за реално регламентирана самостоятелна дейност, което ни ограничава във възможността да бъдем до жената и майката и да реализираме естествения потенциал на професията.

На днешния Бабинден какво си пожелавате?

Бабинден е специален ден в годината за всички акушерки и лекари, за всички нас, които сме призвани да посрещаме новия живот. Не случайно този ден е в началото на годината, когато се дава начало на новото, на надеждата, на доброто, това е и ден пренесъл традицията и магията от векове назад. Пожелавам на колегите да са здрави, обичащи живота и даващи с пълни шепи обич, топлина, медицинска грижа и съпричастност към всяка жена и всяко семейство, потърсили подкрепа и грижа. Посрещайте живота все така с чисти ръце и радостни сърца. Благославяйте всяка родила се рожба в ръцете ви! Нека дните Ви се озаряват от повече детски усмивки, нека да посрещате все повече щастливи родители, за да бъде успешен утрешния ден!

(публикувано със съкращение) Целият материал може да прочетете в сайта: stz24.com
снимка: pixabay