Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Кървенето в ранна бременност е сравнително чест симптом

За хранителния режим по време на бременност, за татковците и други

Кървенето в ранна бременност е сравнително чест симптом. То може да съпътства една нормална бременност или да е знак за спонтанен аборт.

Причини:

Физиологично кървене – В първите седмици на бременността плодният сак не изпълва цялата кухина на матката. Лигавицата, която покрива матката незаета от бременността може да предизвика кървене. Това се случва най-често в дните около ненастъпилата менструация или овулация. Такова кървене обикновено не налага лечение

Отлепване на хориона – Когато част от плодния сак се отлепи от стената на матката се предизвиква кървене. Когато това отлепване е малко, то обикновено се възстановява и бременността продължава без проблем. Ако отлепването е по-голямо то може да доведе до загиване на ембриона.

Спонтанен, задържан аборт – когато има нарушена бременност, един от симптомите е кървене. Налага се прекъсване на бременността.

Кървене не свързано с бременността – възможно е кървенето да няма нищо общо с бременността, а да е причинено от съпътстваща патлогия на маточната шийка или влагалището. Най-често това са ерозио ,“раничка“ на маточната шийка и полип на цервикалния канал.

Поведение:

Трябва да се направи гинекологичен и ултразвуков преглед. Преценява се доколко е напреднала бременността, отговаря ли на срока според последната менструация, има ли сърдечни пулсации на ембриона, състоянието на маточна шийка, матка, влагалище.

До преустановяване на кървенето е препоръчително да се избягва секс, вагинален душ, тампони, тежко физическо натоварване.

Лечение:

Лечението е според причината за кървене:

Наблюдение – при нормална бременност и липса на данни за патология,

Спазмолитици, за намаляване спазмите на матката;

Гестсагени – хормон , който да подкрепи нормалната секрециа на хормони при недостатъчност на жълтото тяло

Антикоагуланти и антиагреганти (фраксипарин, клексан, аспирин) – прилагат се при антифосфолипиден синдром (APS), тромбофилии или други нарушения на кръвосъсирването.

При необходимост лечение на съответната патология – полип, ерозио на маточната шийка.

Прекъсване на бременността – при доказване, че спонтанен аборт е неизбежен или вече настъпил лечението е насочено към „изчистването на матката“ от нарушената бременност.

източник: Майчин дом Варна