Плюс 1 Чакаме бебе

Странни симптоми на бременността, за които може би не знаете (част 2)

бременна бременност

Всеки знае, че е възможно да имате сутрешно гадене или да изпитвате странен апетит. Но знаехте ли, че венците ви може да се възпалят или да започнат да кървят по време на бременност? Възможно е и да загубите малко коса след раждането.

Това са само няколко по-редки, но все пак напълно нормални симптоми на бременността.

Експерти разказват от собствения си опит за тях.

Косопад след раждането

(д-р Илейн Дуриеа)

Няколко месеца след като родих бебето си, започнах да забелязвам много повече косми по четката си и в мивката. Чувствах се като куче, сменящо кожата си.

Много жени изпитват известна загуба на коса в месеците след раждането. Известен е като телогенен ефлувиум. Но не се отчайвайте. Няма да оплешивеете.

Около 90 процента от косата ви по всяко време е във фаза на растеж, докато останалите 10 процента са във фаза на покой. На всеки два до три месеца почиващата коса пада и на нейно място израства нова. По време на бременност повишените нива на естроген удължават фазата на растеж, което означава, че по-малко косми преминават във фазата на покой и падат. Ето защо може да забележите, че косата ви изглежда по-дебела и по-пищна по време на бременност.

След раждането обаче нивата на хормоните ви се нормализират. Цялата тази коса, която е била заседнала във фазата на растеж, преминава към покой и пада няколко месеца по-късно. Този процес ще се забави и докато отпразнувате първия рожден ден на вашето бебе, косата ви трябва да се върне в състоянието си отпреди бременността.

Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате косата си здрава и може би да намалите количеството, което губите:

Бъдете нежни. Избягвайте сешоари, маши и преси или прически, които дърпат и натоварват косата ви, когато е възможно.

Поддържайте здравословна, добре балансирана диета, за да осигурите на косата си необходимите хранителни вещества, за да остане силна и да насърчи растежа.

Говорете с вашия лекар, ако загубата на коса изглежда прекомерна. Може да е признак на дефицит на витамини.

 

Възпалени и кървящи венци

(д-р Илейн Дуриеа)

Прекарах част от бременността си с подутина на венеца. Скокът на хормоните по време на бременност увеличава притока на кръв към венците, което може да ги накара да станат чувствителни, да се подуят или да кървят. Може също да получите пиогенен гранулом, което имах. Тези „тумори на бременността“ са неракови възпалителни образувания.

Бременността също може да ви направи по-податливи на гингивит, така че дори ако венците ви болят, трябва да продължите да практикувате добра орална хигиена. Преминете към четка за зъби с мек косъм и четкайте внимателно. И не пропускайте редовното почистване на зъбите и прегледите, докато трае бременността.

Това няма да продължи вечно. Вашите венци ще се върнат към нормалното си състояние след раждането на вашето бебе.

 

Синдром на карпалния тунел

(д-р Патриша Сантяго-Муньос)

Към края на бременността си започнах да забелязвам изтръпване на ръцете. Бях развила синдром на карпалния тунел и той е доста често срещан при бременни жени в края на втория триместър.

Карпалният тунел е проход между китката и ръката. Средният нерв, който контролира някои движения на палеца и осигурява усета на няколко от пръстите ви, преминава през него. Задържането на течности по време на бременност причинява подуване, което от своя страна може да прищипе средния нерв.

Много жени съобщават, че симптомите на карпалния тунел се влошават сутрин или късно през нощта. Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите този дискомфорт:

  • Избягвайте да спите върху ръцете си.
  • Намалете или избягвайте дейности, които влошават симптомите ви.
  • Направете промени в начина, по който използвате ръцете си. Използвайте ергономична клавиатура, регулирайте височината на стола си, така че китките ви да не са огънати надолу или назад, когато пишете, и правете чести почивки, за да се разтегнете.
  • Носете шина или скоба за китка.

Моят синдром на карпалния тунел магически изчезна след раждането и вашият също трябва да изчезне, когато подуването, свързано с бременността, спадне. Говорете с вашия лекар, ако започне да пречи на съня или ежедневието ви, или ако не се подобри след раждането.

Телата ни са способни да извършват удивителните подвизи на бременността и раждането. Но това означава, че може да се наложи да се справяме с временни, досадни симптоми. В крайна сметка обаче всичко си заслужава. Не се притеснявайте да попитате лекаря си за всякакви странни симптоми, които изпитвате. Вероятно ще откриете, че не са толкова необичайни, колкото си мислите!

Прочетете първата част на статията тук.

 

Източник: UTSouthwestern