Плюс 1 Чакаме бебе

Джакпот за двама

Джакпот за двама

Бременността е сложно за описване състояние. В този шантав период щастието, вълнението и очакването се изправят в неравна битка срещу страха, болката и тъгата. Да, и тъгата. Защото все някъде, по някое време, се промъква някоя и друга мисъл за това, че нищо оттук насетне няма да бъде същото…

За всички е ясно, че бременността носи големи планове и вещае грандиозни промени. За хората от близкото обкръжение на бъдещата майка пък е ясно, че НЯМА ВРЕМЕ и тези девет месеца са безкрайно НЕДОСТАТЪЧНИ, за да се извършат всички НАЛОЖИТЕЛНИ ремонтни дейности и да се направят всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ покупки. Самата бременна добре знае всички тези неща и в идеалния случай се абстрахира от тях, за да може да съхрани и без това лабилната си психика, разтърсена от хормонални и други трусове. За това с абстрахирането често ѝ помагат разсейващи фактори като гадене, световъртеж, нисък хемоглобин, отекли крака и други, не толкова приятни странични ефекти. Природата обаче е справедлива и заедно с тях предлага някои неочаквани „бонуси“, които също играят важна роля в разсейването и компенсират дребните нерадости, често предхождащи щастливото събитие.

Сладкото коремче

Ако не сте се радвали на съвършено плосък корем и изваяни плочки преди бременността, най-вероятно сте свикнали да не привличате внимание върху тази част от тялото си, а може би дори сте се опитвали да я прикривате с подходящи дрехи и аксесоари. Е, време е да си отдъхнете – бременността е идеалният момент да се отървете от тези ненужни скрупули и с гордост да покажете на света пищните си форми!

Не разбирам жените, които крият бременните си коремчета, без основателна причина (като например здравословен проблем или недобронамерен работодател). Освен че изглежда прекрасно и буди усмивки в околните, било то познати и непознати, „тумбачето“ осигурява специален статут, на който всяка жена има правото да се порадва, било то като пропусне дългата опашка в супермаркета, или като използва седящо място в градския транспорт. И изобщо не смятам, че подобни привилегии са глезотия – те са начин да се почувстваш специална и да поддържаш самочувствието си, дори когато си се сдобила с разширени вени, подути глезени и 15-ина килограма отгоре.

Допълнителният сън

Допълнителен сън

Снимка: pixabay.com

Като човек, който обожава да спи, отреждам челно място на удълженото време за сън в списъка на позитивите, съпътстващи бременността. Така и не успях да запиша името си в класацията на жените, поискали екзотичен плод или зеленчук в малките часове на нощта и броя на пръстите на едната си ръка случаите, в които някой доброволно ме е оставил да го предредя на опашката. Имам обаче съвсем ясен спомен за вечерите, прекарани в леглото с книга в ръка, които иначе така безразсъдно посвещавам на скучна домакинска работа или спешни офисни задачи. Скъпи са ми и няколкото сутрини, в които си позволих по-значително закъснение на работното място ─ просто защото знам, че колегите ми са достатъчно разбиращи и грижовни, за да ми го простят.
Считам ограничения брой следобедни дремки по време на бременността си за един от сериозните ми лични пропуски. Съветвам ви да не допускате тази грешка.

Удобните дрехи

Повечето работодатели не биха погледнали с добро око на закъсняващ служител. Още по-малка е вероятността да изразят симпатиите си към същия, ако той пристигне не само със закъснение, но и с неподходящо спрямо фирмения дрескод облекло. Разбира се, срещат се и изключения и бременността е чудесен пример за това.

Не ме разбирайте погрешно – съвсем не смятам, че бременността е оправдание за нехайния външен вид. Признавам си обаче, че в последните месеци от чакането на дъщеря ми съм си позволявала да бъда далеч по-фриволна в отношението си към облеклото, отколкото бих била по принцип. Струва ми се приемливо и справедливо да компенсираш неудобствата, свързани с прогресивно нарастващите промени в тялото ти, с помощта на чифт удобни обувки и любимата си рокля.

Никога не съм била отявлен привърженик на токчетата и онези осем месеца (толкова трая моята бременност) се оказаха безспорно доказателство, че е напълно възможно една жена да просъществува в света на бизнеса и без този атрибут. Всъщност се оказа, че същото се отнася и до дънките, които преди това смятах за задължителна част от гардероба си. Мисля, че ако имах още някой и друг месец време за експерименти, бих се отървала успешно и от класическите офисни поли с дължина до коляното.

Снимка на корицата: pixabay.com