Искаме бебе Плюс 1

Как се отнасят лекарите към бъдещите майки?

Как се отнасят лекарите към бъдещите майки?

Темата как се отнасят лекарите с бъдещите майки излезе отново на дневен ред след смъртта на родилка в сливенската болница. Бебето е с увреждания и синини.

Близките на жената твърдят, че става дума за лекарска грешка и ще поискат аутопсия й да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен. Опасяват се, че случаят ще бъде потулен.

Междувременно в болницата влиза екип на Агенция „Медицински одит”, проверка започва и прокуратурата.

Майки се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, както и за прекратяване на практиката, използвана от някои лекари, за израждане с натискане на корема, която определиха като „варварска“.

В неделя за поредна вечер пред болницата в Сливен имаше протест. На него бяха както родителите на Ренета, така и други майки, които твърдят, че с тях се е процедирало по същия начин.

„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали едно дете”, разказва майката на Ренета.

„Тя ми сподели, че са я натискали с лакти и са и скачали отгоре”, каза бащата. Ден след раждането се оплакала от загуба на слух и скоро след това починала.

Родителите на починалата родилка ще съдят лекарския екип.

Непосредствено след раждането Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки Надя Дренска.

„Каза, че се чувства като премазана от тир“ сподели Надя. „Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да й натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс”, разказва Надя Дренска.

Пред Нова телевизия Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар”, заяви, че методът с натискането е много стар, още от 19 век.

„Оттогава досега медицината много се е развила”, заяви Илона Нешкова. „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение”. Тя изброи различни методи като вакуум, форцепс и секцио, когато раждането протича затруднено. Нешкова уточни, че в други държави организации на акушери не препоръчват метода. Тя коментира че няма официална статистика колко често се използва този метод у нас, защото де факто не се вписва в медицинската документация.

„Искам да апелирам аутопсията на Ренета да бъде направена в друга болница”, заяви блогърът Красимира Хаджииванова. „Този метод е спорен дори в научните среди, това значи, че има проблем с него”. Тя каза, че методът е спорен дори в научните среди.

Според Хаджииванова има проблем с грижите към родилките у нас.

Мария Шаркова, адвокат, каза че бременната и раждаща жена има право на информиран избор като може да откаже всеки вид медицинска помощ, включително вече започнала. Според нея „сред медицинския персонал преобладава мит, че поради болките раждащите жени са невменяеми. Няма такова нещо. До доказване на противното всеки един човек е способен да взима решение за своето лечение.“ Тя добави, че надлежно удостоверения отказ освобождава от отговорност медицинския персонал.

Шаркова каза още, че у нас няма стандарт по акушерство и гинекология, което създава възможности за субективизъм.

Нова телевизия, „Здравей, България“ снимка: pixabay