Плюс 1 Чакаме бебе

5-те най-разпространени заблуди за раждането

раждане

Раждането — нещото, което носи всеки на този свят, но остава нещо, за което малцина обичат да навлизат в големи подробности. Истории за раждане може да се разказват сред близки приятели и семейство, но все още има няколко погрешни схващания, които се въртят около една от най-магическите функции на женското тяло.

 

Мит №1: Цезаровото сечение е по-безболезнено от вагиналното раждане

Цезарово сечение се използва за раждане на бебе чрез хирургически разрези, направени на корема и матката на жената. Изчислено е, че близо 30% от ражданията в САЩ са чрез цезарово сечение. Освен това, повече от половината жени доброволно се подлагат на него. Въпреки това, общоприетото схващане, че цезаровото сечение е значително по-безболезнено от вагиналното раждане, не е непременно вярно. Въпреки че лекарят ви ще приложи анестезия преди цезаровото сечение, болката и времето за възстановяване след това може да надвишат първоначалната болка при вагинално раждане. Имайте предвид, че здравата майка и бебе са всичко, което има значение, независимо как решите да раждате.

 

Мит №2: Всички майки незабавно се свързват с бебето си

Във филмите майката ражда, бебето се поставя на гърдите на майката и има моментална връзка. Понякога обаче свързването с вашето бебе е постепенен процес. Проучванията показват, че около 20% от новите майки и татковци не изпитват истинска емоционална привързаност към новородените си в часовете след раждането. Родилната тъга може да трае между 2-3 седмици. И все пак, ако имате постоянно чувство на тревожност, пристъпи на плач, промени в настроението или проблеми със съня, важно е да се свържете с вашия лекар, тъй като може да сте изложени на риск от следродилна депресия.

Ако чувствате малка или никаква връзка с вашето бебе след раждането, опитайте се да не се обвинявате; много различни фактори могат да сa от значение. Само не забравяйте, че ще дойде с времето, а вие вършите страхотна работа!

 

Мит №3: Широките бедра водят до по-лесно раждане

Чували ли сте някога за термина „бедра за раждане“? По същество този термин е измислен за жени с по-широки бедра, тъй като се смята, че улеснява раждането. Въпреки това, наличието на широки бедра не винаги е равносилно на безпроблемно раждане. Факторите, които могат да повлияят на вашето раждане, независимо от ширината на бедрата, включват размера на бебето, позицията на бебето, цялостното ви здраве и силата на контракциите ви.

И така, могат ли широките бедра да помогнат за лесно раждане? В някои случаи, да! И все пак ширината на ханша на жената не е единственият определящ фактор за лесно или по-малко болезнено раждане.

 

Мит №4: Второто раждане ще бъде по-малко болезнено

Когато имат второ дете, някои жени изпитват подобно на първото раждане, докато други може да преживеят нещо съвсем различно. Добрата новина е, че шийката на матката, мускулите на тазовото дъно и родилният канал са били разтегнати от първото бебе при втория път. Това обаче не означава, че вашите контракции преди и след това не са толкова болезнени или че е по-малко вероятно да получите усложнения. Всъщност може да изпитате повече болка при втората си бременност поради това, че матката губи много мускулен тонус по време на  първото ви раждане.

 

Мит № 5: Водата ви ще изтече, както става по филмите

Холивуд може би ви кара да вярвате, че изтичането на водата е като водопад от околоплодна течност. Въпреки че това може да е вярно, то е различно за всички жени. Някои жени изпитват леко стичане надолу по крака, а при други това е изкуствено предизвикано в болницата. Освен това водата ви често изтича много след началото на контракциите, което означава, че някои жени може да предположат, че наближава този момент дори преди изтичането на водите.

Източник: Kernodle