Искаме бебе Плюс 1

Какво представлява ин витрото?

За статистиката за ражданията през 2018-та, за новото приложение за бременни, за успеваемостта на инвитро процедурите

Ин витрото помага при оплождането, развитието на ембриона и имплантирането, така че да можете да забременеете.

 

Как работи IVF?

Ин витро оплождането (ИВО) е един от най-известните видове асистирана репродуктивна технология. ИВО работи, като използва комбинация от лекарства и хирургични процедури, за да помогне на спермата да оплоди яйцеклетка и да помогне на оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката.

Първо, приемате лекарство, което прави няколко от вашите яйцеклетки узрели и готови за оплождане. След това лекарят изважда яйцеклетките от тялото ви и ги смесва със сперма в лаборатория, за да помогне на спермата да оплоди яйцеклетките. След това поставят една или повече оплодени яйцеклетки (ембриони) директно в матката. Бременност настъпва, ако някой от ембрионите се имплантира в лигавицата на матката.

ИВО има много стъпки и отнема няколко месеца, за да се завърши целият процес. Понякога работи при първия опит, но много хора се нуждаят от повече от 1 цикъл, за да забременеят. Ин витрото определено увеличава шансовете ви за бременност, ако имате проблеми с плодовитостта, но няма гаранция – тялото на всеки е различно и процедурата няма да работи за всички.

 

Какъв е процесът при ИВО?

Първата стъпка в ИВО е приемането на лекарства за плодовитост в продължение на няколко месеца, за да помогнете на вашите яйчници да произведат няколко яйцеклетки, които са зрели и готови за оплождане. Това се нарича индукция на овулация. Може да получавате редовни ултразвукови изследвания или кръвни изследвания, за да измервате нивата на хормоните си и да следите производството на яйцеклетки.

След като яйчниците ви са произвели достатъчно зрели яйцеклетки, вашият лекар ги премахва от тялото ви (това се нарича извличане на яйцеклетки). Извличането на яйцеклетки е лека хирургична процедура, която се извършва в кабинета на вашия лекар или в клиника за лечение на безплодие.

Ще получите лекарство, което да ви помогне да се чувствате спокойни по време на процедурата. Използвайки ултразвук, за да види вътрешността на тялото ви, лекарят поставя тънка, куха тръба през вагината ви и в яйчника и фоликулите, които държат яйцеклетките ви. Иглата е свързана със смукателно устройство, което внимателно издърпва яйцеклетките от всеки фоликул.

В лаборатория вашите яйцеклетки се смесват със сперматозоиди от вашия партньор или донор – това се нарича инсеминация. Яйцеклетките и спермата се съхраняват заедно в специален контейнер и се случва оплождане. За сперматозоиди, които имат по-слаба подвижност, те могат да бъдат инжектирани директно в яйцеклетките, за да насърчат оплождането. Докато клетките в оплодените яйцеклетки се делят и стават ембриони, специалисти наблюдават напредъка.

Около 3-5 дни след изваждането на яйцеклетката, 1 или повече ембриони се поставят в матката (това се нарича ембриотрансфер). Лекарят плъзга тънка тръба през шийката на матката в самата матката и вкарва ембриона директно в нея през тръбата.

Бременност настъпва, ако някой от ембрионите се прикрепи към лигавицата на матката. Ембриотрансферът се извършва в кабинета на вашия лекар или в клиника за плодовитост и обикновено не е болезнено.

Планирайте почивка през останалата част от деня след ембриотрансфера. Можете да се върнете към нормалните си дейности на следващия ден. Можете също така да приемате хапчета или да получавате ежедневни инжекции от хормон, наречен прогестерон, през първите 8-10 седмици след ембриотрансфера. Хормоните улесняват оцеляването на ембриона в матката.

 

Какви са страничните ефекти от ИВО?

Както всички лекарства и медицински процедури, ин витро оплождането има някои рискове и възможни странични ефекти. Те включват:

  • подуване на корема
  • спазми
  • чувствителност на гърдите
  • промени в настроението
  • главоболие
  • алергична реакция към лекарства
  • кървене
  • инфекция

Вашият лекар може да говори с вас относно всякакви въпроси или притеснения, които имате относно рисковете и страничните ефекти от процедурата.

ИВО също може да бъде трудно емоционално, както за лицето, което се подлага на  процедурата, така и за неговия партньор и/или семейство. Много хора, провеждащи ИВО лечение, се борят с депресия и тревожност по време на процеса.

Разговорите с хора, които са имали проблеми с плодовитостта и ин витро оплождане, могат да бъдат наистина полезни, ако се чувствате претоварени или обезсърчени. Онлайн също е добро място за среща с хора, които разбират през какво преминавате и могат да предложат съвет и подкрепа. Съветниците и терапевтите също могат да бъдат източници на комфорт.

 

Колко струва ИВО?

ИВО винаги е доста скъпо. Няколко държави имат закони, според които здравноосигурителните компании трябва да покрият част или всички разходи за лечение на безплодието, ако отговаряте на определени изисквания. Но много застрахователни планове изобщо не предлагат никакво покритие за лечение на безплодието.

Можете да намерите повече информация относно застрахователното покритие на IVF и други лечения за безплодие в Националната асоциация по безплодие.

Таксите за 1 цикъл на ИВО включват лекарства, процедури, анестезия, ултразвук, кръвни изследвания, лабораторна работа и съхранение на ембриони.

Източник: Planned parenthood