Плюс 1 Чакаме бебе

Признаци, че скоро ще родите

За хранителния режим по време на бременност, за татковците и други

Когато сте близо до термина на вашето бебе, всеки ден може да се чувства като 100. Времето става безмилостно – точно като обаждания от добронамерени близки, които питат дали все още сте бременна. Имате нужда от знак, за да сигнализирате, че раждането е близо. Но съществуват ли признаци, че скоро ще родите?

„Няма истински „правила“ за раждането. То е напълно променливо. Ако вземете 10 жени, ще получите 10 различни истории за това как е било за тях, преди да започнат да раждат“, казва д-р Джонатан Емери.

Д-р Емери казва, че все пак има четири ранни признака на раждане, които може да се проявят.

 

  1. Крампи

Някои жени изпитват спазми, които обикновено се усещат при менструация. „Тези крампи са различни от тези, представляващи безболезнени фалшиви контракции, които се случват, когато матката се стяга“, обяснява д-р Емери. „Тези спазми, наподобяващи тези при менструация, може да са началото на леки контракции. Не са много болезнени, но се забелязват. Те могат да идват и да си отиват в продължение на часове или дори няколко дни.“

 

  1. Тазово налягане

Може да започнете да усещате натиск във влагалището или таза. „Това може да се дължи на „спадане на корема“, когато бебето пада надолу от корема. Някои жени усещат това като натиск в таза или дори болка в кръста,” казва д-р Емери. „Но имайте предвид, че някои жени не изпитват този спад, докато не започнат действителното раждане.“

 

  1. Загуба на слузната тапа

Някои жени забелязват промяна във вагиналното си течение, което може да сигнализира за преминаването на слузната им тапа. Слузната тапа е натрупване на слуз, което образува уплътнение върху отвора на шийката на матката. Помага за предпазване на бебето от нездравословни бактерии извън матката. Тъй като шийката на матката започва да се отваря в подготовка за раждане, може да загубите слузната тапа изведнъж или постепенно.

„Преди десетилетия хората смятаха, че ако една жена изпусне слузната си тапа, това означава, че ще започне да ражда след определен брой дни. Но сега знаем, че може да бъде неспецифично. Можете да загубите слузната тапа, да не започнете да раждате и слузта може дори да се натрупа отново в шийката на матката.“

 

  1. Промени във вагиналното ви течение

Дори ако слузната тапа остане непокътната, може да забележите други промени във вагиналното си течение. „Може да стане по-воднисто или по-лепкаво или леко розово преди началото на раждането или в ранните етапи на раждането“, казва д-р Емери.

 

Други признаци, че раждането може да е близо

Д-р Емери казва, че въпреки че има други потенциални признаци на раждане, те имат по-малко реални доказателства, които да ги подкрепят. Тези признаци на раждане включват:

  • Умора
  • Болка в чатала (остра, пареща болка в таза, причинена от позицията на вашето бебе)
  • Внезапен прилив на енергия

„Един или повече от тези признаци на раждане може да се появят при някои жени, но няма ясни доказателства, че са свързани с идването на раждането.“

 

Какво да направите, ако смятате, че раждате?

Ако смятате, че раждането е започнало, д-р Емери казва, че трябва да засечете контракциите си. Когато те се случват на всеки пет минути и са толкова силни, че не можете да ходите или да говорите, обадете се на вашия лекар.

Източник: Cleveland clinic