Плюс 1 Чакаме бебе

Нови мерки за борба с демографската криза подготвя правителството

Нови мерки за борба с демографската криза подготвя правителството

Нови мерки за борба с демографската криза подготвя правителството. Те целят стимулиране на раждаемостта в семействата с доход под прага на бедността и самотните майки. Подпомагането за семействата ще бъде осигурено по Оперативна програма за храни и материално подпомагане (2021 -2027), стана ясно на семинара, организиран от Министерството на труда и социалната политика. От 2021 г. държавата ще предоставя пакет, включващ бебешки продукти плюс детска кошарка. Младите майки ще получават безплатни памперси, мляко, шишета, биберони, чаршафи и други необходими консумативи.

“Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата”, обясни зам.-социалният министър Зорница Русинова. Моделът, който ще приложи страната ни, бил заимстван от Финландия. Там от години държавата дава на всяка родилка специален пакет.

Предвижда се също семействата с ниски доходи и деца до 3 години да получават безплатно храна от млечна кухня. „Това е форма, която общините смятат, че ще бъде полезна, тъй като за съжаление 19% от децата в страната не могат да ядат ежедневно месо и пресни плодове поради липсата на възможност“, обясни Анна Ангелова (дирекция „Международно сътрудничество“ в Агенцията за социално подпомагане). Допълнителна подкрепа за социално слабите ще има и с раздаване на хигиенни материали, почистващи препарати и превързочни материали.

източник: марица.бг снимка: pixabay