Плюс 1 Чакаме бебе

Благотворителна кампания помага на жени родили със секцио

раждане бебе

По последни данни на Световната здравна организация, броят на бременностите завършващи с цезарово сечение продължава да се увеличава в световен мащаб, като една на всеки пет жени (или около 21%) ражда със секцио. Прогнозите сочат, че до 2030 г. се очаква процентът да се увеличи до 29% или да достигне една трета от ражданията.

Дерматологът д-р Росица Денчева и Мария Янева – председател на фондация “Искам бебе” стартират благотворителна кампания „Родени красиво“. Те разказаха подробности пред Радио София.

Авторът на кампанията д-р Росица Денчева сподели, че част от нейната работа е естетичната дерматология, а не малка част от нея е насочена към проблемите на тялото, които бременността оставя и това й е дало стимул да стартира кампанията. По думите й, инициативата е в начален етап, но вече има не малко писма от жени, които имат тези проблеми.

Мария Янева каза, че за съжаление възрастовата граница за раждане на дете в България с всяка изминала година се увеличава и, че това вече са чисто биологични проблеми.

“В един момент обаче, природата ни е такава, че започва да ни напомня за нещо. Това до голяма степен са и белезите на раждането. В първия момент всички пациенти съобщават за това, че за тях няма абсолютно никакво значение как ще се случи. За тях е важно да вземат рожбата си. След това обаче започват притесненията”, каза Янева.

Д-р Денчева обясни, че след време белезите започват да се усещат, което в много случаи психологически травмира жените родили със секцио и допълни:

“Нашата основна цел е, да достигнем жените, при които се е наложило раждането чрез секцио по повод на някаква патология на бременността”. Тя каза, че белезите могат да бъдат профилактирани, но те зависят и много от физиологията на човека, тоест, какъв е генетичният отговор спрямо травмата, която човек има.

“Преди години, когато въведохме първите лазери за терапия на белези препоръката беше от 3 до 6 месеца след раждането най-рано да започне. Сега в момента лазерни процедури могат да бъдат правени още след първия месец. Тоест почти веднага след физиологичното възстановяване на една жена”, сподели д-р Денчева и допълни, че трябва да мине време за психологическото успокояване на женското съзнание.

Тя поясни, че освен с лазер, терапията може да бъде проведена и с инжектиране на различни вещества, като при един добър отговор от страна на тялото при всяка една от тези терапии, обикновено заличаването на белезите достига 80-90 процента. Освен това каза, че по време и след бременност кожата се нуждае от много грижи, защото тя търпи всичките хормонални промени.

Кампанията ще стартира на 16 май 2022 г. и ще бъде в рамките на един месец, като на 21 юни чрез жребий ще бъдат изтеглени имената на десетте печаливши дами, чиито истории ще бъдат публикувани в списание, а всички заявили участие в кампанията ще получат безплатни консултации и пакет лечение на техните оперативни белези от д-р Росица Денчева.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл в сайта на националното радио.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.