Искаме бебе Плюс 1

Причини за дефицит на фолиева киселина

спанак

Фолиевата киселина е важен фактор в нашия организъм, като е необходим за функционирането на всички клетки в тялото ни. Тя отговаря и за образуването на червени кръвни клетки. Ползите, които можем да имаме от приема ѝ, са известни на всяка бременна жена. Тя помага за развитието на плода и увеличава шанса за раждане на дете без увреждане.

Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните. Фолатите са важни за човешкия организъм. Те са полезни за предотвратяване на анемии, също и допринасят за образуването на ДНК, която е отговорна за генетичната информация.

Разбира се, има много естествени източници на фолиева киселина. Витамин В9 може да се набави чрез консумацията на грах, спанак, боб, броколи, черен дроб, ядки.

Причини за дефицит на фолиева киселина

Недостигът на фолати може да бъде причинен не само от консумиране на непълноценна храна, но и от други фактори, като част от тях са консумация на алкохол в големи количества, прием на различни лекарства, хронични чернодробни заболявания, както и генетични мутации, защото те пречат в преобразуването ѝ в използваема форма – метилфолат.

Симптомите на дефицит на фолиева киселина в тялото ни могат да бъдат кървене на венците, запек или диария, главоболие, загуба на памет, изтръпване на крайниците, липса на апетит и лесна уморяемост.

Какви могат да бъдат ползите от приема й?

Тя действа изключително благоприятно при възпалителни заболявания, като е полезна и за поликистозни яйчници. Допълнителният прием на фолиева киселина понижава нивата на хомоцистеин, а това се среща при хора с бъбречни заболявания.

Фолиевата киселина е много полезна при хора с диабет. Поддържа нивата на кръвната захарна да бъдат нормални и така помага диабетът да се контролира.

В9 е важен витамин и то не само при бременните жени. Има и доста интересни факти за него, а тях е добре да ги знаем всички, а не само бременните.

  1. Фолиевата киселина помага, като намалява риска от дадени видове рак и сърдечни заболявания, а това може да стане само с 0,4 мг прием дневно.
  2. Ако искате да увеличите количествата на фолиева киселина в тялото си, то спокойно можете да консумирате различни видове зеленчуци и зърнени храни.
  3. Ако приемат 0,4 мг дневно фолиева киселина поне 1 месец преди забременяване и по време на първия триместър, то можете да предотвратите дефекти на невралната тръба.

Както с всяко едно нещо, така и с това не трябва да се прекалява. Дневният лимит на прием на фолиева киселина е 1000 μg.