Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

В плевенската болница „Сърце и Мозък“ въвеждат робот-асистирани гинекологични операции

Лекари спасиха живота на бебе и онкоболна майка

В плевенската болница „Сърце и Мозък“ въвеждат робот-асистирани гинекологични операции със системата da Vinci Х с четири ръце. Първата интервенция е извършена от екипа, ръководен от д-р Александър Любенов – конзолен хирург и началник на отделението по обща и онкологична гинекология, хирурзите до пациента д-р Цветомир Иванов и д-р Гергана Попова и старша операционна акушерка Ралица Христова, съобщиха от лечебното заведение.

От там посочват, че роботизираната хирургия е минимално инвазивна, с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо като пациентките могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове.

По думите на д-р Любенов работата с роботизираната система е истинско предизвикателство. „Умелото управление на робота е резултат от специално обучение на хирурга, който постепенно развива способността да работи едновременно с повече инструменти, отколкото би могъл при другите хирургични техники. Освен това системата дава възможност и за изпълнение на хирургични процедури от разстояние, което всъщност е трамплин за развитието на хирургичната техника, т.нар. телемедицина или телехирургия“, добави д-р Любенов.

Първите роботизирани гинекологични операции за Югоизточна Европа са извършени в Плевен през 2008 г. от екипа на акад. д-р Григор Горчев в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Такива интервенции се правят в още една болница в града – УМБАЛ „Света Марина“.