Искаме бебе Плюс 1

Проф. д-р Емил Ковачев: Стерилитетът се е увеличил почти двойно през последните години

Проф. д-р Емил Ковачев: Стерилитетът се е увеличил почти двойно през последните години

Проф. д-р Емил Ковачев (управителна АГ болница Варна): „На фона на демографската криза стерилитетът при младите двойки придобива общонационално значение за някои страни, сред които е и нашата. Още повече, че България е на едно от водещите места по отрицателни демографски показатели. Стерилитетът се е увеличил почти двойно през последните години. Според голямо проучване, направено през 1982 г., процентът му е бил 7,5%. А през 2005 г. според данните от доклад, поръчан от БАН, жените с фертилни смущения са вече 14 – 15%. Толкова е средният процент в ЕС и САЩ.“

Основната причина за увеличаващото се безплодие се дължи на факта, че все повече млади двойки отлагат първата бременност след 35г. заради кариерни или други съображения. А след тази възраст в женския организъм започват биологични процеси, свързани с намаляване на яйчниковия резерв например, добави той.

Други причини за стерилитета са повишеният дял на  инфекциите предавани по полов път, неблагоприятните фактори на околната среда,  тютюнопушенето, хроничната злоупотреба с алкохол и други.

Проф. Ковачев уточни, че асистираната репродукция е сред решенията на проблема. У нас се практикуват успешно всички известни по света техники, които основно са два вида – класическо инвитро и икси методика. Голям плюс за бездетните семейства е държавният инвитро фонд, който финансира 4 опита за забременяване, което е голяма придобивка, с каквато не могат да се похвалят в много страни.

източник: Черно море
снимка: пиксабей

Оплождането „инвитро“ (на латински: in vitro – „в стъкло“), често наричано „в епруветка“, е вид асистирана репродуктивна технология (АРТ). Това е процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката.

Инвитро оплождането е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите АРТ (например вътрематочна инсеминация и др.) не дават резултат. Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди, и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с намерение да се постигне успешна бременност.

Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс, като първото бебе, заченато инвитро, Луиз Браун, се ражда на 25 юли 1978 г.

За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, Робърт Едуардс получава Нобелова награда по медицина за 2010 г.