Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Сънят по време на бременността – проблеми и решения (част 1)

сън почивка

Между ходенето до тоалетна през нощта, препускащите мисли, спазмите в краката, киселини и объркан метаболизъм, който подсилва вътрешния ви термостат – плюс нарастващо коремче, което прави комфорта все по-труден – сънят може да бъде предизвикателство по време на бременност. Обмислете го като подготовка за безсънните нощи, които предстоят.

Ето какво трябва да знаете за съня по време на бременност – от най-добрите позиции до решения за често срещани проблеми и съвети за по-добра почивка.

Защо сънят е толкова важен по време на бременност?

Сънят е времето, когато тялото ви се нулира и отпочива. Това е, когато мозъкът ви прави спомени, което го прави съюзник в битката ви с бебешкия мозък. Това е времето, когато кръвоносните ви съдове се възстановяват, което е особено важно сега, когато те са под повишено налягане от допълнителния приток на кръв, необходим за поддържане на вашето бебе. Сънят също поддържа имунната ви система – която е подтисната, за да поддържа бременността ви  здрава. И сънят контролира как тялото ви реагира на инсулин.Така че  направете приоритет да отделите поне седем часа на нощ за сън.

Кои са най-добрите пози за сън, когато сте бременна?

Най-добрата позиция за сън, когато очаквате дете, е от лявата ви страна, макар че дясната ви също е напълно приемлива. Тази позиция е идеална за циркулацията, оптимизирайки кислорода и хранителните вещества, които стигат до вашето бебе, както и за работата на бъбреците, намалявайки подуването. Минавайки първия си триместър, става невъзможно да лежите по корем по очевидни причини.

Също така трябва да избягвате да лежите на гърба си през цялата нощ. Теглото на растящата ви матка притиска артерията, по която тече кръв от долната част на тялото обратно към сърцето ви, нарушава кръвообращението и е възможно да ви замайва. Утробата ви също тежи на червата и гърба ви, което влошава често срещаните симптоми на бременност като болки в гърба и хемороиди.

Чести проблеми и решения за сън при бременност

Всички следващи проблеми със съня при бременност могат да затруднят това да си починете качествено.Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите по-добре: Не обичате да спите на една страна. Поставете възглавници между краката и зад гърба; възглавниците за цяло тяло  са най-добрият приятел на бременната жена. В противен случай опитайте да спите в кресло или друг удобен фотьойл, ако имате такъв, в полу-изправено положение.

Неспокоен сън

Тренирайте през деня и най-вероятно ще ви се доспи през нощта – макар че се опитайте да избягвате упражненията в рамките на няколко часа преди лягане, тъй като това може да ви натовари.

Мислите ви препускат

Ако стресът на работното място или за предстоящото бебе ви държи будни през нощта, говорете с приятел, родител или с партньора си, за да разсеете притесненията преди да си легнете.

Трябва да непрекъснато да ставате до тоалетната. Ако бременността ви кара да ходите често до тоалетната през нощта, опитайте се да не приемате твърде много течности след 18:00.

Имате крампи на краката. Говорете с вашия практикуващ лекар, ако имате крампи на краката по време на бременност. Той или тя може да препоръча добавка с магнезий или калций и магнезий, тъй като хранителното вещество се рекламира заради естествените му мускулно-релаксиращи сили.

Имате синдром на неспокойните крака (RLS). Ако почувствате гадно усещане в краката си, може да сте сред онези 15 процента от жените, които развиват RLS през третия триместър. Говорете с вашия практикуващ, който може да препоръча да поддържате дневник за храните (някои храни могат да предизвикат RLS) или да ви тества за анемия (за която се смята, че е свързана със състоянието).

Част 2

 

 

 

Photo by Kalegin Michail on Unsplash