Плюс 1 Чакаме бебе

Идва ли ни „в много“ прекалено многото информация?

Многото информация

Неведнъж съм чувала по-възрастни от мен хора да споделят, че във времето, когато не е имало толкова много достъпни източници на информация, те са се справяли чудесно и без нея. Да, факт – неволята понякога учи по-успешно и от най-полезната книга или статия по дадена тема. Неоспоримо е обаче и обстоятелството, че в днешно време ние сме изключително привилегировани по отношение на възможността да трупаме полезна информация, да обогатяваме знанията си и изобщо да сме грамотни и подготвени за нещата от живота, като например за това да станем родители. А дали има вредни „странични ефекти“ от наличието на много информация? Ако питате мен – да, но вредата по-скоро идва от нежеланието или невъзможността в някои случаи на хората да боравят правилно с нея и да отсяват важното от несъщественото, правилното от грешното, полезното от абсурдните глупости, които понякога можем да срещнем измежду другата обществено достъпна информация.

След като забременях, светкавично се гмурнах в необятното количество материали, които интернет предлага по темата. Както предполагам всички вие, които в момента четете тази статия, така и аз се натъкнах на какво ли не – от фундаментални неща, които е изключително важно да знаете, до безумни съвети и неподкрепени с абсолютно нищо мнения на хора, за които науката е нищо, важна е само публичната изява.

Да четем или да не четем

Снимка: pixabay.com

И така… Стигаме до въпроса да четем ли или да не четем тези тонове изписани книги, статии, мнения и дискусии. Според моето скромно мнение запознаването с тях никога не пречи, дори напротив. Аз научих много полезни неща, а останалите, които не бяха полезни, искрено ме забавляваха и продължават да го правят до сега. Ако вие сте човек, който знае, че не всичко на този свят се лекува с лимонов сок, слънчеви бани и светена вода, то значи вие сте напълно готов да поеме с пълни шепи всичката налична информация по отглеждането на едно дете. Пък какво е приложимо във вашия конкретен случай – еми, детето си има педиатър, пък и вие очевидно сте в състояние да направите сам/а адекватна преценка и да предприемете най-доброто за детето си. Ако обаче сте от хората, които от малки знаят, че каквото и да му има на детето, първото и най-важно нещо е да го намажете със свинска мас и да го увиете в чаршаф, за да се изпоти, то тогава може би безразборното четене на всякакви неща в мрежата не е добра идея за вас.

Разберете ме правилно, не искам да обидя никого. Всеки има право на мнение, но нека бъдем по-отговорни, когато става въпрос за деца. Това, че някой някъде е прочел или публикувал нещо, не го прави легитимно или пък вярно. Не можем да забраним разпространението на всякаква информация, но можем да разсъдим и да извлечем от нея единствено полезното за нас. Моля ви, мислете, когато четете. Не си осолявайте децата, не лекувайте пневмония с чай от лайка, не водете децата да им леят куршум, ако забележете, че нещо не е наред, а потърсете адекватна помощ, ваксинирайте ги! Не всичко, което е написано някъде е вярно, но пък няма нищо по-хубаво от знанието, добито от четене на сериозни публикации, пък ако щете и на лични мнения и опит, стига те да са подкрепени с нещо повече от „едно време бабите на село“.

Не съществува такова нещо като „прекалено много информация“. В действителност информацията никога не може да бъде прекалено много, но може да бъде невярна, неточна или просто излишна. За разлика от науката. Стига да се позовава на нея, никоя информация не може да бъде прекалено много. Така че, четете, четете колкото се може повече, и не, не се пазете от информацията. Дори и в големи количества тя не е страшна, страшна е само глупостта.

Снимка на корицата: pixabay.com