От съществено значение е правилното измиване и стерилизиране на оборудването за хранене, когато храните с шише. Ще трябва да почиствате и стерилизирате всяка бутилка, биберон и капачка след всяко хранене. Важно е да продължите да стерилизирате всичко, докато бебето ви навърши 12 месеца.
Защо е важно да почиствам и стерилизирам шишетата на моето бебе?
Бебетата имат незряла имунна система, така че не са достатъчно силни, за да се борят с редица инфекции. Един важен начин да ги подкрепите да останат здрави е да намалите шансовете им да се разболеят.
Млякото е идеалната среда, в която могат да се развиват бактерии. Ето защо е важно да стерилизирате цялото оборудване за хранене и да съхранявате адаптираното мляко на студено място до преди храненето на вашето бебе.
Какво оборудване се нуждае от почистване и колко често?
Трябва да почистите и стерилизирате всички части на бутилката, бибероните и капачките.
- Отделете всички части на бутилката и издърпайте биберона от капачката.
- Използвайте гореща вода и препарат за миене на съдове.
- Почистете всички части на бутилката с четка за бутилки, включително резбата, където се завинтва капачката.
- Отстранете останалото мляко в биберона.
- Изстискайте гореща сапунена вода през отвора на биберона, след което направете същото с чиста вода, за да изплакнете биберона.
- Не забравяйте да изплакнете добре бутилките и оборудването.
Вземете нова четка за бутилки, след като косъмчетата се износят. Те трябва да са достатъчно твърди, за да отстранят всички млечни остатъци от вътрешността на бутилката.
Как да стерилизирате оборудването за хранене
Дори шишетата и бибероните да изглеждат чисти, те пак могат да пренасят микроби, така че е важно да стерилизирате правилно оборудването си за хранене.
Има 3 начина да направите това: кипене, стерилизация с пара и химическа стерилизация.
Ако кърмите и трябва само от време на време да стерилизирате бутилка, методът на кипене може да е достатъчно добър. Освен това е по-евтино от закупуването на парен стерилизатор. Ако храните с бутилка, парен стерилизатор може да е най-добрият вариант.
Кипене
- Поставете всички части на почистената бутилка, включително биберони, в голяма тенджера.
- Покрийте оборудването с чешмяна вода.
- Уверете се, че всички въздушни мехурчета са излезли от бутилките и че те са напълно потопени във водата.
- Оставете водата да заври.
- Вари се 5 минути.
- Оставете оборудването за хранене да се охлади в тенджерата, преди да го извадите.
- Поставете цялото оборудване за хранене в чист съд и го поставете в хладилника. Уверете се, че контейнерът е плътно покрит с капак.
- Можете да съхранявате всичко в хладилника до 24 часа.
Стерилизация с пара
Парните стерилизатори са популярни, защото работят бързо, евтини са за употреба и са много ефективни. Те загряват водата до точка на кипене и парата убива бактериите. Някои парни стерилизатори са проектирани да работят в микровълновата.
- Поставете чистите бутилки и оборудването за хранене в стерилизатора.
- Уверете се, че има достатъчно място между всяка бутилка, биберон и капачка, за да може парата да циркулира около всички повърхности.
- Следвайте указанията на производителя за това колко вода да добавите.
- Включете и натиснете бутона, за да започнете. Ако използвате микровълнов стерилизатор, поставете стерилизатора в микровълновата и включете за точното време.
- Изчакайте, докато цикълът на стерилизация приключи и лампичката изгасне.
- Съхранявайте цялото стерилизирано оборудване за хранене в чист контейнер с капак в хладилника.
- Стерилизирайте отново цялото оборудване, ако не сте го използвали в рамките на 24 часа.
Химическа стерилизация
Бъдете внимателни, когато използвате химическа стерилизация. Много методи използват белина, която също може да избели дрехите и повърхностите и да раздразни кожата, ако се разлее.
Антибактериалните разтвори за химическа стерилизация се предлагат в течна и таблетна форма. Те трябва да се използват точно както е указано на опаковката.
- Уверете се, че имате контейнер, който е достатъчно голям, за да побере шишетата и оборудването за хранене на вашето бебе.
- Използвайте препоръчаното количество чешмяна вода, за да приготвите стерилизиращия разтвор.
- Потопете всички бутилки и оборудване за хранене в разтвора. Уверете се, че в бутилките няма останали въздушни балончета.
- Оставете оборудването в разтвора за препоръчаното време – няма нужда да изплаквате разтвора след стерилизация.
- Изхвърлете разтвора след 24 часа и измийте контейнера, преди да приготвите нова партида.
Измийте ръцете си, преди да боравите със стерилизирано оборудване за хранене
Уверете се, че сте измили и подсушили ръцете си, преди да боравите със стерилизирани бутилки и биберони. Лесно е да замърсите оборудването само като го докоснете с нечисти ръце.
Източник: PregnancyBirthBaby