Плюс 1 Чакаме бебе

Гадните факти за бременността: четиво за мъже

Гадните факти за бременността

Автор: Валери Стоянов*

Когато сияещата ти половинка ти поднесе триумфално малкия тест за бременност с двете ясни чертички, подсъзнателно усещаш, че ти се ходи някъде надалеч. По възможност на място без телефон и интернет, примерно Чуждестранния легион. След кратка вътрешна борба подтискаш това чувство, понеже от малък са те учили да си отговорен и започваш да се подготвяш за неизбежното. Пишеш в търсачката разни словосъчетания като „триместър“ и „термин“, и „смяна на самоличност“. Може колебливо да попиташ някой минал през това ветеран. Навсякъде в нета попадаш на снимки на сияещи от радост жени, които гледат леко надменно. Женските списания и сайтове изобилстват с факти как бременността прави жената по-зряла, красива, пращяща от здраве и сила и изобщо e едно от най-хубавите неща, за които може да си мечтае човек.

А гадните последствия? Онези, които подсъзнателно знаеш, че е много вероятно точно при теб да се случат? За тях обикновено не пишат толкова. Жените си ги говорят в стил „шушу-мушу“, а мъжете се правят, че няма такова нещо, защото знаят колко са докачливи половинките им. Особено в съвременния супер-феминизиран свят, където всички медийни формати убеждават жената, че тя е силният пол.

Какво може да ви каже един откровен мъж, наблюдавал от първия ред метаморфозата в този най-чуден от всички период от живота на една жена? Накратко – жената се превръща в нещо като блатните дракони, описани от Т. Пратчет. За незапознатите ще обясня – блатните дракони, описвани от въпросния автор са малки създания, които произвеждат и издишват огън, който се получава от горенето на вътрешни газове, които се генерират за инкубацията на яйцата им; сложната им храносмилателна система обаче е и причината те понякога да се взривяват, когато са уплашени, възбудени или просто не на кеф – затова и като цяло имат кофти характер и хората не обичат да им се навъртат наоколо. Повечето от тези неща важат и за бременните женски от нашия собствен вид.

Да го караме наред. Разкошната коса често се споменава във възторжените статии по въпроса. Това, което не споменават е, че тя никне не само по главата. Както знаем от повечето съвременни филми за върколаци, трансформацията към един по-обилно обрасъл епидермис рядко е естетична. Да, точно така, козината под влияние на разнообразните хормони расте на някои нехарактерни за сияещия образ на бременната от списанията места и донякъде разваля удоволствието от гъстотата на перчема. Да си го кажем направо – някои жени заприличват на Чубака, но спокойно – нещата постепенно си идват на мястото след като бебето се роди.

Друг рефрен – „жените сияят“. Да, за някои е вярно. Най-вече защото тялото трябва да изпомпва повече кръв, кожата на някои жени добива розов оттенък. Повишената температура често кара жените да се чустват като истински огнедишащ дракон. Ако при едни жени кожата се изчиства, при други хормоните даряват акне; но понеже такива новини рядко идват сами, това акне не може да се третира с обичайните препарати заради бременността – дори употребата на най-елементарни кремчета трябва да се консултира с лекар. Но пък благодарение на разтягането и повечкото естроген, кожата често ги сърби и трябва да се маже обилно с какво ли не. Често през социалната мрежа или някоя друга форма за споделяне на информация се промъква народна рецепта със свинска мас или някаква подобна гадост.

Винаги споменават гърдите, което е нормална примамка за мъжете. Да, наистина стават големи и твърди, но за сметка на това при повечето жени са болезнени и шанса да те остави да ги мачкаш е почти нулев.

Докато теглото ѝ нараства, тя ще страда от всички проблеми на хората с наднормено тегло. Включително варикозни вени и подпухнали глезени, които някой ще трябва да масажира редовно. Познай кой?

Това по което най-вече си приличат бременните със споменатите по-горе блатни дракони е храносмилателната система. Те ядат всичко. Често в странни комбинации. Може да жадуват нещо трудно определимо, но накрая всичко се свежда до храна. Но при бременните, за разлика от драконите, има някои особености, които следва да имате предвид. Още в самото начало на бременността тялото започва да произвежда повишено количество от едни хормончета, наречени релаксин и прогестерон. Ефектът на тези хормони е, че се отпускат мускулите, включително тези на стомашно-чревния тракт. Това отпускане забавя перисталтиката на червата, което е от полза за развиващия се плод, но може да доведе до лошо храносмилане и газове при бъдещата майка. Не на последно място, защото вътре в тялото ѝ малко човече се мести от любимото си място върху пикочния мехур към други региони на тялото, където притиска неща, които е по-добре да не се бъзикат толкова много. Това в общи линии може да затрудни бъдещата майка да се контролира и да не може да подбира моменти когато е сама или на открито и също така да доведе до спешна необходимост да се опразва стаята на неравни интервали. Но в същото време заради този прогестерон много бременни страдат от хроничен запек. Сега започвате ли да си го представяте?

Друга прилика с литературното творение на Пратчет е слюноотделянето. Да, бременните отделят повече слюнка и понякога направо се давят в нея. Ако случайно я видите как подремва с проточила се лига в ъгъла на устата като въз-голям питбул, просто я забършете с нещо подходящо за целта и недейте да повдигате темата – както би направил един истински джентълмен.

Има я и онази дреболия с така нареченото сутрешно прилошаване. Нещо като много кофти махмурлук, но без предхождащата го весела част. И не се случва само сутрин, но тогава е най-зле. Безсънието, шантавите сънища и общата параноя допълват картината. Нещо като викинг-берсеркер, на когото вълшебните гъби, които е похапнал са му докарали освен търсения зъл нрав някои екстри, вкл. неконтролируеми газове, запек и неочаквана чувствителност относно външния му вид.

Бремеността понякога дарява някои жени с повишено либидо, което усложнява ситуацията. Не един и двама мъже са прекарвали нощта свити в ембрионална поза, хлипащи в безсилието си да признаят пред когото и да е, че току-що са били насилствено склонени към карнална близост от похотлив хипопотам. Фактът, че има такъв поджанр при порно филмите е достатъчен повод да се размисли човек. Но, вкусове всякакви…

Наборът от проблеми – наднормено тегло, потене, крампи, болки в ребрата, прилошаване, няма как да се отразят на настроението позитивно, така че дори и най-кротката и любвеобвилна самка (ако примем, че съществуват такива) след като забременее е на ръба да се превърне в освирепял от гняв звяр със странни пристъпи на глад и крайно взривоопасен стомах.

Така че – предупредени сте. Тя може и да си мисли, че ще тича усмихната и блестяща, пълна с енергия и вътрешна светлина из тучните поляни на бремеността пред възхитените погледи на всички, докато един ден не стане време за селфита с бебе в ръце, но ти вече знаеш истината. Чувстваш ли се готов? Не бързай с отговора…

Снимка на корицата: Ryan McGuire

За Валери Стоянов*:

Валери Стоянов* е многократен носител на родни и чуждестранни награди „Баща мечта”, естет и хедонист.

Умело балансира между ръководната длъжност, която заема в държавна институция и бохемската си същност, съумявайки да бъде прекрасен съпруг и родител. Любимите му занимания са игрите с малката му, буйна дъщеричка, фитнеса, дегустацията на крафт бири и препрочитането на творчеството на неговия идол сър Тери Пратчет (този факт обяснява и неконтролируемото му чувство за хумор).

*Авторът реши да прикрие истинската си самоличност и да пише под псевдоним, защото съпругата му има майсторска степен по карате.