Плюс 1 Чакаме бебе

Често срещани заблуди за бременността и истината за тях

бременна бременност

По време на бременността, може да получавате много съвети от добронамерени хора. Може би се питате дали това, което казват, е вярно. Тази статия разглежда някои от често срещаните митове, които може да чуете, и дава някои отговори на вашите въпроси.

 

Мит: Яденето на фъстъци и млечни продукти може да направи вашето бебе алергично към тях

Истината: Напълно безопасно е да ядете тези храни, освен ако вие самите не сте алергични към тях или ако вашият лекар ви посъветва да не го правите. Няма доказателства, че изключването на някои храни ще предпази бебето ви от алергия към тях, но ограничаването им може да бъде вредно за вашето бебе, тъй като може да не получи всички хранителни вещества, от които се нуждае.

Има някои храни, които е най-добре да избягвате по време на бременност поради рисковете от някои вредни микроби. Те включват някои меки сирена, пастети, сурово месо или риба и сурови или частично сварени яйца.

 

Мит: Има начини да разберете дали е момче или момиче

Истината: Позицията на бебето в корема ви, държането на брачна халка над корема ви и гледането в каква посока се обръща или колко активно е бебето, са все начини, по които може би сте чували, че можете да разберете дали имате момче или момиче, но нито един от тези методи не работи. Неинвазивният пренатален тест е кръвен тест, наличен след 10 седмици, който може да разкрие пола на бебето. В много случаи ултразвуковото сканиране може също да ви позволи да разберете пола на вашето бебе. Не е 100% надежден, но можете да помолите ултразвуковия техник да ви каже какво може да види. Можете също така да ги помолите да не ви казват ако искате да изчакате до раждането, за да разберете.

 

Мит: Трябва да „ям за двама“, докато съм бременна

Истина: Няма доказателства, които да показват, че трябва да ядете „за двама“, когато сте бременни. Колко допълнително трябва да ядете зависи от теглото и височината ви, колко сте активни и колко напреднала е бременността ви. Но като цяло повечето жени трябва да ядат само около 350 до 450 допълнителни калории на ден, докато са бременни. Това са няколко допълнителни здравословни закуски като плодове, твърдо сварено яйце или смути от горски плодове.

Преяждането е лошо както за вас, така и за вашето бебе. Поддържането на здравословна, балансирана диета е това, което е важно.

 

Мит: Не трябва да вземам горещи бани, да боядисвам косата си или да спортувам, докато съм бременна

Истината: Напълно безопасно е да имате топла вана, когато сте бременна, но избягвайте да става твърде горещо. Трябва да избягвате спа вани, тъй като те могат да повишат телесната ви температура, което може да доведе до прегряване, дехидратация или припадък.

Ниското ниво на химикали в боята за коса обикновено се смята за безопасно. Въпреки това много жени все още предпочитат да избягват боядисването на косата си през първите 12 седмици от бременността. Ако боядисвате косата си, можете да използвате полутрайна растителна боя. Ако сте фризьорка, уверете се, че носите ръкавици, когато използвате боя за коса и работете в добре проветрено помещение.

Повечето упражнения, които сте правили преди бременността, ще бъдат безопасни, но се консултирайте с вашия лекар. Ако бременността ви е без усложнения, трябва да се стремите да спортувате средно 20 до 30 минути, 4 до 5 пъти седмично. Избягвайте упражнения, които ви излагат на риск от падане, като конна езда, каране на ски или колоездене. Може да откриете, че се задъхвате или прегрявате по-бързо по време на бременност. Като общо правило, леко до умерено ниво трябва да ви позволи да поддържате разговор, докато тренирате, когато сте бременни. Ако се задъхвате, докато говорите, вероятно тренирате твърде интензивно.

 

Мит: Гаденето се проявява само сутрин

Истина: Гаденето (и/или повръщането) по време на бременност може да се появи по всяко време на деня, поради промени в хормоните. За повечето жени това е по-често сутрин и започва да се подобрява след 3 месеца. Но при някои жени е различно.

 

Мит: Не мога да имам котка в къщата, когато съм бременна

Истината: Няма нужда да подарявате домашните си любимци, когато забременеете. Въпреки това, има заболяване, наречено токсоплазмоза, което може да бъде вредно за вашето неродено бебе и можете да се заразите, ако боравите с котешки изпражнения. Помолете някой друг да смени тоалетната на вашата котка или носете ръкавици, за да направите това, както и когато работите в градината.

 

Мит: Кремът може да помогне за избягване на стрии

Истина: Няма доказателства, че кремовете или маслата могат да премахнат или предотвратят стрии, които често избледняват с времето така или иначе.

 

Мит: Киселините ми означават, че бебето ми има много коса

Истина: Проучвания показват, че може да има връзка между киселините по време на бременност и дебелината на косата на вашето бебе. Киселините обаче са доста често срещани при бременност.

Източник: PregnancyBirthBaby