Имаме бебе Плюс 1

Най-подходящите напитки за вашето дете

бебе мляко

Добре е да знаете някои факти за напитките, за да можете да дадете на децата си здравословен старт. Основният съвет е прост: най-добрите напитки за деца са вода и мляко.

 

Най-добрият избор за напитки за деца

Вода

Децата губят вода през цялото време чрез белите дробове, кожата, урината и изпражненията. Загубената вода се замества най-добре с чешмяна вода. Флуорът в чешмяната вода също помага за защита на зъбите. Водата е идеална за деца.

 

Мляко

Бебетата започват живота си с мляко. Кърменето е най-добрия вариант и трябва да се използва адаптирано мляко, ако то не е възможно.

На около 6 месеца можете да запознаете бебето си с твърда храна.

На около 12 месеца можете да запознаете децата с кравето мляко. Пълномасленото мляко е по-добро от нискомасленото за деца до 2-годишна възраст. Мазнините в обикновеното мляко осигуряват допълнителна енергия, от която се нуждаят малките деца. Те растат бързо.

Кърменето може да продължи, но не е необходимо да продължавате с адаптирано мляко.

От около 12 месеца можете да използвате оризово мляко и овесено мляко (обогатено с поне 100 mg калций/100 ml), ако желаете. Но тези напитки нямат достатъчно протеини и витамин B12, така че децата ще трябва да ядат много месо, пилешко, риба, яйца, кисело мляко или сирене, за да компенсират това, което не получават от кравето мляко.

Избягвайте козе мляко, овче мляко, кокосово мляко и бадемово мляко преди 2-годишна възраст. Избягвайте соево мляко преди 2-годишна възраст, освен ако вашият лекар не го препоръчва.

 

Напитки, които да ограничавате или избягвате

Плодов сок

Не давайте на бебета плодов сок. Може да попречи на апетита им за кърма или адаптирано мляко.

За малки деца плодовият сок не е подходящ. Може да допринесе за кариеси, особено, когато е от бутилка.

За по-големи деца от време на време може да се включва чист плодов сок без добавена захар.

За всички възрасти 1 порция плодов сок е 125 ml, което е половин малка кутия сок.

 

Подсладени напитки

Не се препоръчват напитки с добавена захар. Това включва безалкохолни напитки, плодови напитки, витаминни води, енергийни напитки и спортни напитки. Те увеличават риска от наднормено тегло при децата.

 

Кофеинови напитки

Чаят, кафето, колата и енергийните напитки съдържат кофеин. Не са подходящи за деца.

Дозата кофеин в тези напитки е висока за дете в сравнение с възрастен. Кофеинът може да наруши съня на децата и да ги раздразни.

 

Колко захар има в напитките?

Стандартното кенче безалкохолна напитка (375 ml) може да съдържа до 44 грама захар. Това е еквивалентът на 10-11 чаени лъжички. Една бутилка спортна напитка (600 мл) може да съдържа от 7 до 9 чаени лъжички. Чаша плодова напитка (250 ml) може да съдържа 6½ чаени лъжички захар, а същото количество витаминна вода (250 ml) може да съдържа до 3½ чаени лъжички.

Подсладените напитки са киселинни, както и изкуствено подсладените напитки. И двете увреждат зъбния емайл.

Източник: PregnancyBirthBaby