Да поговорим Истории

Спасиха 21-годишна родилка в Монтана

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Алисия Георгиева, на 21 години, пристига в АГ отделението на монтанската болница в изключително тежко състояние поради краткия период между настоящото и предишното ѝ раждане, което се случило само преди година със секцио.

Докато била бременна, тя живеела в чужбина и поради това само веднъж имала възможност да отиде на преглед. От болницата съобщават, че такива случаи не са единични и често се случва бъдещите родилки, които пътуват в чужбина, да не се преглеждат редовно и това често да е основата на стресови ситуации след това.

Алисия е приета през нощта, изпитва силни болки, родовата дейност е започнала. Доктор Захари Николов обяснява, че имали малко време за ориентация, но установили причината за проблемите – ниско прикрепена плацента, прораснала през стената на матката – състояние, при което рискът от разкъсване на плацентата и кръвоизлив е много висок. Решават да извадят бебето със секцио, но майката изпада в клинична смърт поради хеморагичния шок. С големи усилия (вливания, адреналин) екипът успява да възстанови дишането ѝ и да я реанимира.
В последствие Алисия изказва благодарност към доктора и колегите му за спасения си живот.

През 2021-а в болницата в Монтана са се родили повече от осемстотин бебета, което е рекорд.