Имаме бебе Плюс 1

Хранителни вещества, необходими за вашето дете

Според някои реклами децата се нуждаят от витаминни и минерални добавки. Но много малко деца трябва да ги приемат, а добавките могат да бъдат скъпи.

 

Витамини

Децата (и възрастните) се нуждаят от 13 витамина за здравословен растеж — A, B (8 вида), C, D, E и K. Ние произвеждаме витамин D от действието на слънчевата светлина върху нашата кожа, но храната е най-добрият източник на повечето витамини .

Ако детето ви има здравословна диета, то ще получи достатъчно витамини.

 

Минерали

Много минерали са необходими за добро здраве. Можем да си ги набавим лесно чрез здравословна диета.

Тези храни ще задоволят нуждите на децата, без те да приемат добавени минерали:

  • първите 12 месеца — кърма или адаптирано мляко
  • около 6 месеца — въвеждане на твърди храни
  • след 12 месеца — семейни храни
  • до 2 години – обикновено (не нискомаслено) мляко

След като детето ви започне да яде твърди храни, уверете се, че получава достатъчно:

  • калций от мляко, сирене, кисело мляко, морски дарове, бадеми и обогатени растителни напитки като соя
  • желязо от месо без мазнини, пиле, риба, бобови растения, тофу, пълнозърнести зърнени храни, обогатени с желязо зърнени храни, зеленчуци и яйчен жълтък
  • цинк от червено месо, морски дарове, пиле, бобови растения, грах, млечни продукти и пълнозърнести храни
  • йод от морски дарове, мляко и йодирана сол

 

Как да осигурим основните хранителни вещества на децата си?

Децата ще получат ежедневните си хранителни нужди, като ядат голямо разнообразие от храни всеки ден от 5-те групи храни. Количеството храна, от която вашето дете се нуждае от всяка група храни, ще зависи от неговата възраст, физическа активност и пол. Храните в 5-те групи храни също доставят протеини, диетични фибри, основни мазнини и много стотици вещества, необходими за доброто здраве.

 

Вегетарианска или веганска диета

Ако детето ви е вегетарианец и яде млечни продукти и яйца, 5-те хранителни групи ще му осигурят всички необходими витамини и минерали.

Ако детето ви има веганска диета, ще трябва внимателно да планирате диетата му. Проверете при акредитиран практикуващ диетолог дали диетата на вашето дете осигурява всички хранителни вещества, необходими за здравословен растеж. Може да се наложи да давате на детето си добавки, за да покриете недостига, особено когато кърменето приключи.

Добавката на витамин В12 е добра идея за деца на веганска диета. Витамин B12 се намира само в животински храни – мляко (от краве или майчино мляко), месо, птици, риба и яйца. Някои соеви храни имат добавен витамин В12.

Децата с веганска диета може да се нуждаят от добавки с желязо, цинк или калций, ако не могат да си набавят достатъчно от бобови растения, тофу, ядки, семена, обогатена с калций соя и други напитки на растителна основа.

 

Възможна вреда от добавки

Добавките не са безрискови. Повече не е по-добре що се отнася до витамини и минерали. Твърде много от някои е потенциално вредно.

Витамин С е киселина. Таблетките с витамин С за дъвчене могат да отстранят емайла от зъбите дори с таблетки без захар. Зъболекарите предупреждават срещу тях.

Добавките могат да ви дадат фалшиво чувство за сигурност, когато децата ядат много нездравословна храна. Прибавянето на добавки към диета с нездравословна храна няма да я направи здравословна.

Храните в 5-те хранителни групи доставят витамини и минерали, както и протеини, диетични фибри, основни мазнини и много стотици вещества, необходими за доброто здраве.

Източник: PregancyBirthBaby