Имаме бебе Плюс 1

Как да предпазите бебето си от болести?

бебе

Вие успокоявате плача на вашето новородено бебе и се наслаждавате на първата му усмивка. Те се нуждаят от вас за всичко – и вие искате да ги предпазите от всичко – но как да защитите крехката им имунна система от болести и грип?

„Важно е да се вземе предвид, особено в ранните седмици от живота на бебето“, казва педиатърът д-р Камил Сабела.

„Имунната система на бебето не узрява, докато то не навърши около два до три месеца“, казва д-р Сабела.

„През първите няколко месеца имунната система – особено клетъчно-медиираният имунитет – става по-развита. Това е много важно, за да помогнем на детето да се пребори с вирусите.“

Това означава, че имунната система на 2-седмично бебе не може да се бори с вируси или бактерии толкова добре, колкото на 3-месечно бебе.

От друга страна, имунната система на майката продължава да защитава нейното бебе с антитела, които са били споделени чрез плацентата веднага след раждането. „Тези антитела остават активни през първите няколко седмици от живота на бебето“, обяснява д-р Сабела.

Това предлага известна защита от бактерии и вируси. Кърменето също повишава този ранен имунитет.

 

Знайте кога да се обадите на лекар за болестта на вашето бебе

Има много начини да намалите риска от заболяване на вашето бебе. Като за начало знайте кога абсолютно трябва да се обадите на лекар. Това включва някой от следните признаци:

  • Затруднено дишане
  • Синкав цвят на кожата или устните
  • Дехидратация
  • Треска
  • Летаргия или невъзможност за събуждане

 

Уязвимостта на вашето бебе към вируси

Имайте предвид, че новордените бебета са уязвими към вируси. Ето някои от най-често срещаните, за които трябва да внимавате:

Стомашен вирус. „Стомашно-чревните вируси могат да представляват значителни проблеми за кърмачетата“, казва д-р Сабела. Те могат да причинят дехидратация в резултат на диария. Те могат също бързо да се разпространят в кръвния поток, ако се появят през първия месец от живота на бебето. Този вид инфекция може да причини увреждане на черния дроб, менингит, енцефалит и възпаление на сърцето.

Респираторен синцитиален вирус (РСВ). Бебета на възраст под шест месеца, които получават този вирус, често се хоспитализират. Може да причини бронхиолит, състояние, при което малките дихателни пътища в белите дробове се подуват, блокират въздушния поток и се пълнят със слуз. РСВ също причинява пневмония.

Грип. Бебетата боледуват по-често от грип, отколкото по-големите деца и възрастните. „Въпреки че има потенциално лечение на грипния вирус, той често може да се превърне в пневмония или апнея“, пояснява д-р Сабела.

 

3 начина да намалите риска от заболяване на вашето бебе

„Има неща, които можете да направите, за да защитите бебето си през първите няколко месеца от живота“, казва д-р Сабела.

  1. Ограничете външните контакти. Не можете да държите бебето си в балон, докато не навърши шест месеца. Но можете да ограничите контактите с други хора. И помолете посетителите да си измият ръцете, преди да докоснат детето.

„Първите два месеца от живота ние наистина смятаме за свещено време да се опитаме да ограничим външните контакти на бебето възможно най-много, защото то може да хване вируси от хора, които дори не знаят, че са заразни“, казва той.

  1. Внимавайте за висока температура. За лекарите е трудно да определят дали вирус или бактерия причинява заболяването на бебето. „Всяка повишена телесна температура – 38 градуса или по-висока – вероятно ще отведе бебето ви в болница за интравенозно лечение с антибиотик“, казва д-р Сабела. В някои случаи лекарите ще назначат гръбначна пункция, за да изключат менингит.

„Способността ни да правим разлика между вирус и бактериална инфекция е ограничена“, казва той. „Често трябва да правим всичко и да лекуваме бебето, така че да изключим най-лошите сценарии.“

  1. Бъдете в крак с ваксините. „Поддържането на вашето бебе в крак с ваксините е от решаващо значение за неговото здраве“, казва д-р Сабела, „Особено по време на пандемията от Ковид-19.“

Ваксината срещу магарешка кашлица (коклюш) е особено важна. Заболяването е животозастрашаващо за дете под шест месеца. „Бебетата трябва първо да получат ваксината на два месеца“, казва той.

Ако четете това, преди да имате дете, помислете за ваксина срещу грип. Не се дава на кърмачета. Но ваксинацията за майката по време на бременност предпазва и бебето.

Да сте наясно, да вземете разумни предпазни мерки и да се свържете с лекар, ако е необходимо, всичко това може да ви помогне да защитите новороденото си бебе. По-добре е да се подсигурите, отколкото да съжалявате.

Източник: Clevland Clinic