Плюс 1 Чакаме бебе

Честито, ще си имате бебе!

Честито, ще си имате бебе!

 

За това как да си осигурите една спокойна бременност и за ролята на съветите, които бъдещите майки получават

 

Още помня деня, в който наблюдаващият лекар ми потвърди това, което аз вече знаех: „Бременна си в шестата седмица, бебето се вижда ясно и всичко изглежда наред“. Излязох от кабинета и тръгнах към офиса, сълзите буквално хвърчаха от очите ми, смеех се и плачех с глас. Навярно съм предизвикала много любопитни погледи от преминаващите хора, но тогава това не ме интересуваше, исках само да успокоя вълнението, за да успея да набера бъдещия татко и да му съобщя добрата новина. Това са моменти, които никога не се забравят. Когато човек дълго време чака да чуе това, чувството наистина е неописуемо. Единствено който го е изживял, може да го разбере. Ако четете тази статия, навярно скоро сте имали щастието да чуете най-хубавото изречение: „Честито, ще си имате бебе“.

Бременността е странно състояние, няма какво да се лъжем. Трудно е да се определи кое има превес, физическите или психическите промени. В началото ми беше трудно да повярвам, че някакви си изменения в килограмите (по онова време още не подозирах какво друго може да се случи с тялото ми) или в хормоналната картина оказват такова огромно влияние върху общото състояние на бременните жени. И аз като много други си мислех: „Я стига с това преиграване, какво пък толкова страшно има, бременност като бременност, все едно не съм го очаквала“. Колкото и обаче човек да е подготвен, винаги може да остане изненадан.

На мен лично ми се случи да имам тежка бременност и както детето, така и аз бяхме в известен риск. Това още повече ми дава основание сега да посъветвам всички вас – бъдете спокойни, детенцето във вас расте, усмихвайте се и се радвайте. Да, боли ви, лошо ви е, случват ви се какви ли не странни работи, после ще започне и да ви тежи, но тези неща са нормални и няма нужда да се изпада в паника. Лесно е да се каже отстрани и си признавам, че два-три пъти и аз панически щурмувах кабинета на наблюдаващия гинеколог, бръщолевейки несвързано: „Бебето, моля, вижте какво става с бебето!“. В крайна сметка след всички премеждия и въпреки откровено глупавото ми поведение на моменти, дъщеря ми се роди напълно здрава и вече година и четири месеца се радваме една на друга. Така че, мили момичета, бъдете готови за различни промени, всеки организъм се справя с бременността по свой начин, и каквото и да става, бъдете щастливи и спокойни заради бебето, което дори и да не можете да видите все още, вече е факт.

Честито, ще имате бебе

Снимка: pixabay.com

Когато навлезете във втория триместър ще забележете, че то усеща всяка една ваша емоция, ще прави салта и ще ви подритва, за да ви подсеща, че е там и трябва да го пазите. Така че, ако спазвате няколко основни простички правила за физическите натоварвания и храненето по време на бременността, всичко ще бъде както трябва. Информация за това кои храни трябва да се избягват можете да намерите навсякъде в онлайн пространството. Колкото до това кои са полезни…, какво да ви кажа, има полезни неща, които никога не съм обичала да ям, още по-малко докато бях бременна. Имайте предвид, че вкусовете ви вероятно също ще се променят. Аз доколкото си спомням живеех основно на спагети и шоколад. Не са полезни, знам, но пък се чувствах добре докато ги ядях, а показателите на бебето бяха перфектни. Почти сигурно ще надебелеете, дори ще заприличате на тюлени, но това е положението. Приемете го откъм смешната страна и имайте предвид, че до края на първата година вероятно ще сте свалили всички излишни килограми. А за онези от нас, които обичат да пийват алкохол – понякога си позволявах чаша вино или малка бира на ден.

Вероятно ще станете свръх чувствителни към различни и дори понякога неподозирани неща. Ще реагирате емоционално и ще сте доста по-податливи към нещата, които ви се казват. Ще сте по-склонни да приемате на доверие хорските съвети и в това няма нищо лошо, стига те да не ви объркват и да не са в разрез със собствените ви разбирания. Не оставяйте да ви се натрапват чужди мисли за това какво трябва да правите, как да се държите или с какво да се храните. Много бъдещи майки ходят на йога за бременни, на курсове за раждане, кърмене, хранят се по всички правила, движат се достатъчно, имат любимо хоби и т.н. Всичко това е прекрасно, но не се старайте да бъдете като тях, ако други неща ви карат да се чувствате добре, само, защото сте бременни. Не съществува такова нещо като универсални правила за износване на бебе. Дали ще четете подходящи книги и дали ще пускате на бебето класическа музика или блек метъл си е лично ваша работа. Бъдете отворени за добри и полезни съвети, но не живейте с мисълта, че тъй като нямате опит с бременността, трябва дословно да се придържате към нещата, които ви се казват или сте прочели. Бъдете също така подготвени за една друга екстра, съпровождаща това състояние – може да затъпеете, при това много. Знайте, че това е нещо нормално и след като родите, ще престанете да сте толкова дебилни.

Ходете на пазар със списък и моля ви, не се разстройвайте, ако се налага да се върнете по три, четири или пет пъти за нещо, ако сте тръгнали да излизате някъде. Когато трябваше да ходя на контролен преглед, винаги си записвах какво искам да попитам доктора. Пишех си въпросите още щом ми хрумнеха, защото в рамките на следващата минута вече ги бях забравила. Навярно тази временна невменяемост ще ви дразни много, но след време като си спомните ще се забавлявате искрено, повярвайте ми. В моя случай единственото нещо, което ми играеше наистина лоши шеги, беше склонността ми да приемам всичко твърде драматично. Принципно си имам склонност да се трогвам от някои неща, но да знаете, ако нещо в нормалния живот е способно да ви жегне, то по време на бременността същото това нещо би могло наистина да ви изкара извън равновесие. Спомням си, че един път бях попаднала на материал в един от сайтовете за осиновяване на бездомни животни. Обичам животните и затова следя подобни публикации. Тази история обаче толкова много ме впечатли, че след като я прочетох плаках цял ден. Когато мъжът ми се прибра и ме завари цялата обляна в сълзи, неможеща да говоря за нищо друго освен за нещастната животинка, той ми даде може би един от най-полезните съвети – да престана да чета всички подобни сайтове поне докато родя. Същата нощ дори получих кървене и, разбира се, го послушах. Знайте, че психиката ви ще бъде необичайно крехка и не бива да подценявате това обстоятелство.

Ако понякога таткото на бебето го отнесе, а той ще го отнася често, намерете начин да му кажете „извинявай“. Намирайте си всякакви поводи за радост. Не се тревожете, че не ядете достатъчно био марули, бебето получава всичко, което му е необходимо от вашата храна. Единственото нещо, което трябва задължително да осигурите на него и себе си е спокойствие и положително настроение. Какво ще правите, за да го постигнете, си решавате вие. Дали ще четете форумите за бременни или не (предполагам, че ще ги четете, почти всеки го прави), дали ще шофирате и дали ще отидете на море, изборът е ваш. Не бързайте да правите неща, само защото други така правят и не си изхвърляйте котката!

не си изхвърляйте котката

Снимка: imgur.com

Попитайте гинеколога си и той ще ви разясни всичко, за което се двоумите. Помнете, че само той преглежда вас и бебето и ако непременно трябва да се съобразите с нещо, то това са неговите препоръки, всичко останало е въпрос на лична преценка.  Питайте го за всичко, няма глупави въпроси. Единствено ви моля да сте щастливи, отпочинали и позитивни, в момента вършите едно от най-важните неща в живота си, така че подходете отговорно и с уважение, но и с усмивка и добро настроение, най-хубавото тепърва предстои.

Снимка на корицата: pixabay.com