Имаме бебе Плюс 1

Кои са някои от ранните признаци на бременността?

Д-р Иван Вецев: Жените забременяват и раждат на една по-късна възраст

Повечето жени ще имат някои симптоми на ранната бременност в рамките на първите няколко седмици след като забременеят.

Най-честият симптом на ранна бременност е липсата на цикъл. Това може да е по-малко очевидно за жени с нередовен цикъл или които използват вид контрацепция, който влияе на менструацията им. Тези жени може да не забележат пропусната менструация. Също така е обичайно да забележите физически промени като:

  • сутрешно гадене — гадене и/или повръщане, които могат да се появяват и изчезват през целия ден
  • умора
  • желание за дадена храна и/или отвращение от друга
  • нужда от по-често уриниране
  • увеличаване на размера на гърдите
  • възпалени гърди

Някои жени ще изпитат много от тези промени, докато други няма да се чувстват много по-различно от обикновено. Ако имате тежки симптоми, попитайте своя лекар какво можете да направите, за да се почувствате по-добре.

Хормоналните промени в ранна бременност също могат да причинят промени в настроението ви. Може да се почувствате по-емоционални и да плачете по-лесно. Тези усещания са много чести в ранна бременност, но ако станат тежки и започнат да влияят на ежедневието ви, добра идея е да ги обсъдите с вашия лекар или специалист по бременност.

 

Какво трябва да направя, ако мисля, че съм бременна?

Ако смятате, че може да сте бременна, можете да проверите с домашен тест за бременност. Домашните тестове за бременност са лесни за използване и можете да ги намерите в повечето супермаркети и аптеки.

Ако вашият домашен тест за бременност е положителен, трябва да посетите вашия лекар, за да потвърдите бременността си с кръвен тест и да получите информация и съвет какво следва.

Ако вашият домашен тест за бременност е отрицателен, но все още смятате, че може да сте бременна, можете да посетите вашия лекар за кръвен тест, за да проверите дали сте бременна.

Докато чакате да потвърдите дали сте бременна, добра идея е да се държите както бихте направили, ако сте бременна. Това означава, че трябва да избягвате алкохола и цигарите и да се храните здравословно, включително добавка на фолиева киселина.

 

Как да определя термина си?

Повечето бебета се раждат около 38 седмици след зачеването. Тъй като много жени имат овулация (освобождават яйцеклетка, която след това може да бъде оплодена) и зачеват около 2 седмици след последната им менструация, това често е около 40 седмици от началото на последната им менструация. Ето защо хората често говорят за бременност, която продължава 40 седмици.

Жените с редовен 28-дневен цикъл могат да изчислят приблизителната дата на раждане на бебето си, като преброят 40 седмици от първия ден на последната им менструация. Това може да не е толкова просто или точно в други ситуации, като например ако имате дълги или нередовни цикли, не помните кога сте имали последната си менструация или ако сте забременели, докато сте приемали контрацепция, която е повлияла на цикъла ви.

Ако не сте сигурни кога сте заченали, вашият лекар или акушерка може да ви насочи за сканиране, което използва ултразвук, за да определи датата на раждане въз основа на размера на вашето бебе.

 

Какво трябва да направя, ако не съм планирала да забременея?

Непланираната бременност се случва на хора от всякаква възраст и произход.

Ако имате непланирана бременност, можете да изберете:

  • продължи бременността
  • план за осиновяване или приемна грижа след раждането на бебето
  • прекъсване на бременността (аборт)

Бременността е емоционално време, особено ако бременността ви е била непланирана. Може да бъде полезно да обсъдите възможностите си с някого, на когото имате доверие, като например вашия партньор, член на семейството или близък приятел. Вашият лекар или местна клиника за семейно планиране също могат да ви дадат информация и съвет.

Не е необходимо да решавате какво да правите веднага, но все пак е добра идея да посетите своя лекар възможно най-скоро. Ако решите да прекратите бременността, най-добре е процедурата да се извърши възможно най-скоро. Ако решите да продължите бременността, лекарят ви може да ви даде информация и съвет, за да увеличите максимално здравето и благосъстоянието си, както и това на бебето.

Източник: PregnancyBirthBaby