Имаме бебе Плюс 1

Подготовка на вашия дом за две или повече деца

Правата ни по време на бременност и майчинство

Животът с повече от едно бебе включва много планиране. Това може да е трудна работа, но когато намерите удобен режим на хранене и сън, нещата ще започнат да стават по-лесни.

Работете в екип с вашия партньор, приемайте помощ и се грижете за себе си.

Колкото повече планирате, преди да се родят вашите бебета, толкова по-добре. Докато сте бременни, добра идея е да предвидите потенциалния стрес, като опростите начина си на живот и организирате къщата и финансите си.

Всяко бебе ще има нужда от собствено креватче и столче за кола. Има налични детски колички за няколко бебета, а слинговете за бебета може да ви помогнат да носите повече от едно бебе наведнъж. Можете също така да помислите за закупуване на маса за повиване и бебешка вана, но те не са от съществено значение.

Ще ви трябва достатъчно количество пелени – около 6 до 8 пелени на ден за всяко бебе. Уверете се, че имате много дрехи, за да имате винаги резервни. Ще ви трябват бебешки дрешки, памучни потници, жилетки, чорапи и одеяла.

Добра идея е да организирате дома си така, че да имате лесен достъп до резервни дрехи, пелени, кърпички и оборудване за хранене в стаите, където ще прекарвате време с бебетата.

Говорете с други родители на множество деца за съвети какво е проработило при тях, като се присъедините към група за подкрепа.

Дори ако вашите бебета споделят едно креватче в болницата, най-безопасно е за тях да имат собствено място за спане, където да спят у дома.

Ако понякога се налага да поставите 2 или повече бебета в едно креватче, поставете ги по гръб, глава до глава в противоположните краища на креватчето и ги наблюдавайте внимателно. Не използвайте постелки. Вашите бебета не трябва да споделят едно креватче, след като се научат да се движат свободно.

Поставянето на вашите бебета в леглото по едно и също време ще ги насърчи да развият подобни модели на сън.

Винаги следвайте указанията за безопасен сън, като поставяте бебетата по гръб, държите главата и лицето им непокрити и осигурявате безопасна среда за сън.

Индивидуалните модели на сън на вашите бебета зависят от теглото им, а не от възрастта им. Те ще започнат да спят през нощта, когато са готови. Насърчавайте нощния сън със спокойна, тиха среда и последователна рутина.

Може да отнеме много време за планиране, за да излезете с много бебета. Преди да напуснете дома си, уверете се, че сте организирани и имате достатъчно количество пелени, кърпички, дрехи за преобличане, шишета и адаптирано мляко, ако използвате.

Може да ви е по-лесно да пътувате с едно бебе в слинг, а останалите в количка. Планирайте маршрута си и първо опитвайте с по-кратки излети.

Дори ако в началото е трудно да различите бебетата си, след няколко дни ще започнете да ги разпознавате като индивиди. Докато растат, те ще развият свои собствени личности.

Няколко деца често имат специална връзка, но е важно да ги насърчавате да имат свои собствени приятели и интереси и да прекарват времето си отделно едно от друго.

Опитайте се да не ги сравнявате едно с друго и не забравяйте да отпразнувате индивидуалните им постижения.

Многобройните бебета са по-склонни да се родят преждевременно, така че рискът от здравословни проблеми или увреждане е по-висок. Да имате дете с увреждания носи своите уникални награди и предизвикателства.

Раждането на няколко бебета засяга цялото семейство, включително по-големите деца. Можете да предотвратите потенциално съперничество между братя и сестри, като обясните промените на по-големите си деца предварително и ги включите в грижите за бебетата.

Уверете се, че прекарвате отделно време с другите си деца. Нормално е да им отнеме известно време, за да свикнат с новата семейна ситуация.

Опитайте се да се отнасяте към всичките си деца като към индивиди. Не се чувствайте длъжни да ги обличате еднакво. Бихте могли да наричате всяко дете по име, а не например „тризнаците“.

Източник: PregnancyBirthBaby