Имаме бебе Плюс 1

Смучене на палец: Помогнете на детето си да се откаже от навика

смучене на палец дете

Смученето на палец може да бъде навик, от който детето трудно да се откаже. Разберете какво можете да направите, за да помогнете на детето си да спре.

Смученето на палеца е често срещан навик сред децата. В един момент обаче може да си помислите: „Стига толкова“. Ето как да насърчите детето си да спре подобно поведение.

 

Защо някои деца смучат палците си?

Бебетата имат естествени рефлекси за смучене, които могат да ги накарат да поставят палците или пръстите в устата си – понякога дори преди раждането. Тъй като смученето на палеца кара бебетата да се чувстват сигурни, някои бебета може в крайна сметка да развият навик да смучат палеца, когато имат нужда от успокоение или когато им се доспи.

 

Колко време обикновено продължава смученето на палеца?

Много деца спират да смучат палците си сами, често на възраст 6 или 7 месеца или между 2 и 4 години.

Но дори дете, което е спряло да смуче палеца си, може да се върне към този навик под влияние на стрес.

 

Кога трябва да се намесите?

Смученето на палеца обикновено не е проблем, докато не поникнат постоянните зъби на детето. В този момент смученето на палеца може да започне да засяга небцето или начина, по който зъбите са подредени. Рискът от проблеми със зъбите е свързан с това колко често, колко дълго и колко интензивно вашето дете смуче палеца си.

Въпреки че някои експерти препоръчват да се обърне внимание на навиците преди 3-годишна възраст, Американската академия по педиатрия казва, че лечението обикновено е ограничено до деца, които продължават да смучат палеца след навършване на 5.

 

Какво можете да направите, за да насърчите детето си да спре да смуче палеца си?

Говорете с детето си за смученето на палеца. Има по-голяма вероятност да успеете да спрете навика, ако детето ви иска да спре и помогне в избора на използвания метод.

Понякога е достатъчно да не обръщате внимание на смученето на палеца, за да спрете – особено ако детето ви го използва, за да привлече вниманието ви. Ако игнорирането не е ефективно, опитайте една от следните техники:

  • Хвалете детето си или осигурете малки награди – като допълнителна приказка преди лягане или разходка до парка. Поставете си постижими цели, като например да не смучете палеца един час преди лягане. Поставете стикери върху календара, за да запишете дните, в които детето ви успешно е избягвало смученето на палеца.
  • Идентифицирайте причините. Ако детето ви смуче палеца си в отговор на стрес, идентифицирайте истинския проблем и осигурете утеха по други начини – като например с прегръдка или успокоителни думи. Можете също така да дадете на детето си възглавница или плюшено животно, което да стиска.
  • Предлагайте нежни напомняния. Ако детето ви смуче палеца си без да мисли – по-скоро като начин да привлече внимание – внимателно му напомнете да спре. Не се карайте, критикувайте и не се подигравайте на детето си.

 

Може ли зъболекарят да помогне?

Ако се притеснявате за ефекта от този навик върху зъбите на вашето дете, консултирайте се със зъболекаря. За някои деца разговорът със зъболекаря защо е важно да се спре смученето на палеца е по-ефективен от разговора с мама или татко.

Рядко някои лекари препоръчват използването на неприятни техники, като покриване на нокътя на палеца на вашето дете с горчиво вещество, превързване на палеца или покриване на ръката с чорап през нощта.

 

Ами ако нищо не работи?

За някои деца смученето на палеца е невероятно труден навик за прекъсване. Опитайте се да не се притеснявате. Оказването на твърде голям натиск върху детето ви да спре да смуче палеца си може само да забави процеса.

Източник: Mayo Clinic

Photo by Sean Foster on Unsplash