Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Разлики между първата и втората бременност

Д-р Иван Вецев: Жените забременяват и раждат на една по-късна възраст

Не очаквайте втората бременност да е огледална на първата. Ето някои основни разлики, които може да наблюдавате:

 1. Ще усетите, че сте бременна по-скоро. По-лесно ще разпознаете ранните симптоми на бременност. Имайте предвид, че признаците може да са доста по-различни и да са следните: гадене сутрин лошо храносмилане запек проблеми с уринирането постоянен глад по-едри и чувствителни гърди Сигурно сте чували много по-възрастни жени да гадаят за пола на бъдещето бебе по това дали ви се гади сутрин. Това няма научно обяснение. Независимо какъв е полът, е нормално да ви се гади. Дори и да очаквате бебе от същия пол като първото дете, възможно е да имате различни симптоми.
 2. Ще изглеждате бременна по-скоро. Тъй като мускулите на корема и матката вече са разтегнати, коремът ви ще се “надуе” по-рано от предишния път. За съжаление, разтягането на мускулатурата идва със своите неудобства: болки в гърба и други части на тялото.
 3. Ще се уморявате по-лесно. По време на първата бременност най-вероятно сте подремвали всеки път, когато имате възможност. Сега ще е по-различно. Още повече, сега се грижите за друго детенце. Не ви достига енергия за всички задължения. Подгответе се за умората. Използвайте всеки удобен случай за почивка. Много е важно да следвате здравословна диета, за да имате енергия. Топ 8 на най-полезните храни за бременни
 4. Плодът може да е по-ниско в корема. Коремните мускули не са така силни и стегнати като в първата бременност и не могат да придържат бебето. Това ще доведе до по-чести посещения на тоалетната, както и известен дискомфорт в таза поради позицията на бебето. И тъй като носите бебето по-ниско от преди, може да ви се появяват стрии.
 5. По-скоро ще почувствате бебето. Още веднъж трябва да благодарите на разтегнатите коремни мускули за това! Ще започнете да чувствате бебето да се движи през 16-та седмица – или дори по-скоро. Освен това, вече може да разпознаете тези движения.
 6. Не сте така притеснена. Първата бременност ви изпълва с тревожност и любопитство. Нямате идея какво да очаквате. Вече знаете доста за това какво ще ви се случи и това ви прави по-спокойна.
 7. Трябва да споделите новината на детето си. Независимо дали детето ви е малко или голямо, трябва да го подготвите за появата на братче или сестриче. В зависимост от възрастта, намерете подходящите думи. Нека заедно изпитате вълнението от появата на нов човек у дома.
 8. Ще изпитвате нови емоции. При всяка бременност бъдещата майка изпитва нови и непознати емоции. Някои майки са изпълнени с вълнение, а други с тревоги. Може да изпитвате и двете едновременно! Към това се добавя и притеснението как първото дете ще приеме появата на братчето или сестричето си. Вие имате специална връзка с детето си и се чудите дали ще е така и с второто дете.  Кога започват симптомите на бременност
 9. Изпитвате фалшиви контракции. Тъй като тялото ви вече е изпитвало истински контракции, може да разпознае фалшивите по-лесно. Освен това, мускулите на матката са разтегнати, така че фалшивите контракции може да са по-чести при втората бременност. Ако не може да разберете дали контракциите са истински или фалшиви, опитайте да смените позата. Ако сте били седнали, станете или обратно. Пийте повече вода (около 2 литра). Това ще помогне на фалшивите контракции да спрат.
 10. Раждането е по-бързо. Опитът на тялото ви при първото раждане ще помогне сега всичко да стане по-лесно и по-бързо.
 11. Кърменето ще е по-лесно. Ако сте кърмили първото дете, вече знаете какво да очаквате и това усещане не ви е ново. И все пак, всяка бременност е уникална, както и всяко дете е уникално и неповторимо. Радвайте се на миговете на очакване и вярвайте, че най-хубавото тепърва предстои. И не забравяйте, че феталната морфология е важна, независимо кое поред дете чакате.източник: actualno.bg

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.