На фона на военните дейности в Украйна, клиники събират генетичен материал от мъжете, с цел да запазят националния генофонд.

Темата за изкуственото оплождане сега интензивно се разисква в украинските медии и в обществените мрежи.

За да не се загуби златният генофонд на Украйна, беше измислена безвъзмездна стратегия за събиране на биологичен материал от военните.

„ По време на военни дейности, за жалост, човек може да загуби здравето си. Има статистически данни, че честотата на безплодието измежду участвалите във военни дейности е с към 20-30 % по-висока, в сравнение с измежду междинното население на същата възраст. Имах подобен случай – мъж, беше на фронта и замрази биологичния си материал. След като се върна обаче жена му попадна в автомобилна злополука и за жалост, заради увреждането на гръбначния ѝ дирек, тя не можеше да се движи. Затова извадихме нейна яйцеклетка и я оплодихме. Сега те обмислят опцията за сурогатно майчинство „, изясни Галина Стрилко, експерт по репродуктивно здраве.

Правното регламентиране на сурогатното майчинство е един от най-трудните и неуредени въпроси в фамилното право на Украйна. Въпреки това то съществува, а в страната идват хора от целия свят за изкуствено оплождане и с вяра за дете.