Плюс 1 Чакаме бебе

Как да облекчите болката по време на раждане без медикаменти?

раждане

Има много немедицински възможности за облекчаване на болката, които можете да опитате, когато раждате. Те включват активност по време на раждане, прилагане на масаж или топлинни компреси, потапяне във вода, техники за релаксация, самохипноза, ароматерапия и други. Прочетете, за да научите повече.

 

Активно раждане

Да останете активни е едно от най-полезните неща, които можете да направите, за да управлявате болката от раждането. Свободното движение и лекото разклащане на таза може да ви помогне да се справите с контракциите. Стоенето в изправено положение също позволява на гравитацията да помогне на бебето да се придвижи надолу към таза.

 

Дула

Въпреки че ще имате акушерка, която да се грижи за вас по време на раждането, важно е да имате друг помощник с вас. Това може да е вашият партньор, близък приятел или член на семейството или дула – жена, на която заплащате да ви подкрепя по време на раждане. Някои хора избират да имат повече от един човек за подкрепа, но е добра идея да ограничите броя на присъстващите хора.

Вашият помощник може да осигури практическа подкрепа с немедицинските техники за облекчаване на болката, описани по-долу (например масаж). Те също могат да помогнат, като предоставят емоционална подкрепа и насърчение.

Постоянната подкрепа от някой, на когото имате доверие, може да ви помогне да се справите по-добре по време на раждането. Това също може да намали нуждата ви от медицинско облекчаване на болката и да намали вероятността да се нуждаете от асистирано раждане.

 

Масаж и горещи компреси

Масажът и горещите компреси могат да облекчат болката при раждане. Масажът помага да отвлечете вниманието си от болката. Топлинните пакети могат да помогнат на тялото ви да освободи естествените си болкоуспокояващи (ендорфини).

Понякога масажът по време на раждането ще се почувства добре, но в други случаи може да ви се стори дразнещ. Добра идея е да обсъдите това с вашия помощник преди раждането.

 

Потапяне във вода

Някои болници и родилни центрове ще имат съоръжения, които ви позволяват да сте във вана или душ по време на първия етап от раждането.

Може да откриете, че престоят в топла вана е релаксиращ и ви помага да се справите с контракциите. Душът може да помогне и при болки в гърба.

Да вземете вана или душ за облекчаване на болката по време на раждането не е същото като раждане във вода. Не всички болници са оборудвани за раждане във вода. Вашата акушерка и лекар трябва да бъдат специално обучени, за да могат да ви изведат бързо, ако има проблем с раждането.

Консултирайте се с вашата болница предварително, за да видите дали тази опция е достъпна за вас.

 

Релаксация

Можете да използвате различни техники за релаксация, за да облекчите болката, като музика или медитация. Техниките за релаксация могат да помогнат за облекчаване на болката при раждане.

 

Самохипноза

Практикуването на самохипноза по време на бременност може да помогне за намаляване на страха и безпокойството относно раждането. Няма достатъчно доказателства, за да разберете дали самохипнозата (известна също като „хипнораждане“) може да намали нуждата от друго облекчаване на болката по време на раждане, но можете да опитате и да видите дали ви помага.

 

Ароматерапия

Няма доказателства, че ароматерапията облекчава болката, но някои хора я намират за приятна. Ако възнамерявате да използвате ароматерапия, проверете дали вашата болница или родилен дом го позволява.

 

Източник: PregnancyBirthBaby