Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Масаж по време на бременност

масаж жена

Какво е масаж за бременност?

Масажът по време на бременност може да ви помогне да се справите с промените в тялото ви, които настъпват по време на бременност. Може да бъде особено полезно за облекчаване на дискомфорта в момент, когато не можете да използвате някои лекарства или други медицински продукти.

Масажът по време на бременност или преди раждането се използва за намаляване на стреса, намаляване на подуването на ръцете и краката и облекчаване на болките в мускулите и ставите при бременни жени.

Масажът по време на бременност може да включва много различни масажни техники. Обикновено това е нежен масаж.

 

Какво включва масажът при бременност?

Бременността може да натовари много мускулите на гърба, раменете, врата и корема. Масажът по време на бременност е предназначен да облекчи някои от болките, които са често срещани по време на бременност. Квалифициран терапевт ще разбере областите, към които да се насочите и кои да избягвате.

Преди да започне масажът, вашият терапевт ще разговаря с вас за вашето здраве и начин на живот. Те ще ви помолят да легнете на специално проектирана масажна маса и ще ви покрият с кърпи, за да защитят личното ви пространство и да ви стоплят. Вероятно ще използват кремове или масла, за да им помогнат да масажират гладко кожата ви.

Ще използват и възглавници, за да се чувствате по-удобно. Не забравяйте, че не е добра идея да лежите по гръб, докато сте във втората половина на бременността, тъй като това оказва твърде голям натиск върху вената, която минава от краката ви към сърцето.

 

Какви са ползите за здравето от масажа при бременност?

Няма много изследвания за ползите за здравето от масажа по време на бременност, но изглежда, че намалява стреса, отпуска и разхлабва мускулите, увеличава притока на кръв и подобрява лимфната система. Освен това може да подобри настроението, да намали тревожността и да подобри съня.

Доказано е също, че масажът по време на бременност е много ефективен по време на раждането, за да помогне за справяне с болката и да подобри емоционалното ви преживяване по време на раждането.

 

Безопасен ли е масажът при бременност?

Важно е да се уверите, че вашият масажист е подходящо обучен за подобен тип масаж. Те трябва да избягват натискането на определени точки по тялото ви и трябва да използват само леки движения върху корема.

По време на бременност не се препоръчват отопляеми легла или електрически одеяла. Може също да имате нужда от помощ, за да се качите и слезете безопасно от масата.

Винаги говорете с лекар, преди да си направите масаж за бременност, особено ако:

  • сте в първия триместър
  • повръщате или имате сутрешно гадене
  • имате висок риск от спонтанен аборт
  • имате високорискова бременност (като поради прееклампсия или високо кръвно налягане)
  • имате кръвен съсирек, например дълбока венозна тромбоза
  • имате коремна болка или кървене
  • имате подуване на единия или двата крака

Източник: PregnancyBirthBaby