Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Пандемия, засягаща психичното здраве на бременните жени

Пандемията от коронавирус допринася за проблемите с настроението, с които се сблъскват много бременни жени и майки, сочи ново проучване. Една на всеки 7 жени изпитва безпокойство или депресия непосредствено преди или след раждането – а изследователите твърдят, че пандемията е влошила това повече.

„Мерките за социална и физическа изолация, които са критично необходими за намаляване на разпространението на вируса, оказват своето влияние върху физическото и психическото здраве на много от нас“, казва съавторът на изследването Марги Дейвънпорт, доцент по кинезиология, спорт и отдих в университета в Алберта в Едмънтън, Канада.
Изследването включва 900 жени – 520, които са бременни и 380, които са родили през последната година. Зададени са им въпроси относно депресия и тревожност преди и по време на пандемията и съпътстващата я изолация.

Преди пандемията 29% са имали умерена до висока тревожност, а 15% са докладвали симптоми на депресия. По време на пандемията тези проценти се повишават съответно до 72% и 41%.

Жените са попитани за техните навици за упражнения. Изследователите искат да знаят дали липсата на достъп до фитнес залата по време на пандемията и намалената физическа активност допринасят, защото упражненията могат да помогнат за облекчаване на депресията.

64% от жените заявяват, че не тренират, докато 15% правят повече упражнения, а 21% нямат промяна в активността. Жените, които прекарват поне 150 минути в умерена физическа активност всяка седмица, имат значително по-малко симптоми на депресия и тревожност, установи проучването.

Резултатите са публикувани наскоро в списание Frontiers in Global Women Health.

„Ние знаем, че преживяването на депресия и тревожност по време на бременност и следродовия период може да има пагубно въздействие върху психическото и физическото здраве както на майката, така и на бебето, което може да продължи с години“, казва Дейвънпорт.

Тези ефекти могат да включват преждевременно раждане, намалено свързване между майката и бебето и забавяне на развитието при кърмачета. Дейвенпорт заяви, че е важно да се подчертае въздействието на изолацията върху психичното здраве на бременните жени и новите майки, защото повишената информираност прави диагнозата и лечението на тревожност и депресия по-успешни.