Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Сънят по време на бременността – проблеми и решения (част 2)

сън

Прочетете част 1 ТУК.

Имате киселини, предизвикани от бременността. Подпрете главата си с допълнителна възглавница или две; опитайте се да ядете поне два часа преди лягане; и избягвайте пикантни, мазни и цитрусови храни.

Хъркате. Ако хъркате, то благодарете на задръстванията, предизвикани от хормоните, заедно с допълнителната тежест, която идва с бременността. За да се борите с хъркането по време на бременност, опитайте да спите с носна лента и овлажнител, който е включен през нощта, както и с няколко възглавници, повдигащи главата ви. И тъй като хъркането понякога може да е признак на гестационен диабет или сънна апнея, поговорете с вашия практикуващ лекар при следващото си посещение.

Съвети за добър сън през бременността

Ако просто ви е трудно да заспите, тези съвети могат да ви помогнат:

Кога да се храним

Супер пълен корем може да попречи на съня, така че яжте по-рано вечер. И обратното – ако сте гладни също може да не заспите, така че хапнете лека закуска (помислете си: чаша топло мляко и пълнозърнести бисквити), преди да се насочите към леглото.

Избягвайте сладките десерти и кофеина в ранния следобед.

Започнете релаксираща рутина за лягане. Малко четене, успокояваща музика и баня могат да ви помогнат.

Избягвайте електронните устройства. Пропуснете таблета, компютъра и, да, дори телефона си, поне час преди лягане, тъй като светлината на тези приспособления  потиска нивата на хормона мелатонин, предизвикващ съня.

Настанете се удобно. В допълнение към използването на възглавници, за да повдигнете главата си, уверете се, че температурата в стаята ви е приятна, а стаята ви е тъмна. Ако в спалнята ви е задушно и времето го позволява, отворете прозореца. Опитайте приложение за сън. Разгледайте някои от най-добре оценените приложения за сън, от тези, които предлагат медитация, до тези, които издават бели или естествени звуци.

Медитирайте

Дълбокото дишане и други медитационни упражнения, независимо дали се самоучите чрез йога клас или приложение за сън, успокояват централната ви нервна система.

Полъх на релаксиращ аромат. Ароматерапията може да помогне за облекчаване на безсънието при бременност: Лавандулата може да ви помогне да заспите по-бързо, затова опитайте ароматна възглавница.

Ползвайте леглото само за сън, гушкане и секс. Продължавайте да работите, да плащате сметки и и да пазарувате онлайн извън леглото.

Не гледайте часовника

Има вероятност да ви стресира, затова го махнете.

Недейте просто да лежите

Ако не можете да заспите, направете нещо отпускащо (слушайте музика, четете, медитирайте), докато не ви се доспи. Не се стресирайте от загубата на сън. Притесненията за това, че не спите често имат злополучния ефект и няма да ви накарат да заспите. Говорете с вашия лекар за помощни средства за сън. Не приемайте нищо без рецепта, освен ако не личния ви лекар не ви даде зелена светлина.

 

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash