На теория и на практика Семеен портрет

Mайки vs Бизнес: Трябва ли да отпадне платеният отпуск по време на майчинство

Mайки vs Бизнес: : Трябва ли да отпадне платеният отпуск по време на майчинство

Според Антонина Кенова („Качествена и иновативна образователна система“): „В българското законодателство няма понятие „родителски отпуск““. Тя каза, че след втората година в големите градове няма места в детските градини и според нея бизнесът трябва да стимулира родителите да се връщат по-рано на работа чрез гъвкаво работно време, детски градини и ясли при работните места. Кенова каза, че една майка не си почива докато се грижи за детето си две години, а работи плътно за детето си. Добави също, че в другите държави от ЕС има различни стимули, а в България, въпреки по-дългото майчинство, след втората година майката трябва сама да се оправя. Тя беше категорична, че има адаптационен период при децата и даде за пример Германия, където родителят остава определено време с детето си в детската градина. Тя заяви, че родителите, които имат лош опит с първото дете, ще се откажат от второ.

Мария Минчева (юрист на Българска стопанска камара): „Отпуск трябва да има, но на база работни дни“. Тя обясни, че отпуската за бременност и раждане приключва до първата година на детето, след него има „родителски отпуск“, за който няма причина да се начислява отпуска.

Минчева каза, че правото на платен годишен отпуск няма общо, а отпускът е платен за гледане на дете от държавата и работодателят няма общо. Тя каза, че не предлагат да отпадне отпуската за първата година майчинство заради свързаното биологично състояние.

bTV, „Тази сутрин“, снимка: pixabay