Плюс 1 Чакаме бебе

Безплатни памперси за всички клиники по неонатология

Безплатни памперси за всички клиники по неонатология

Директорът на клиниката по неонатология на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Диана Аргирова обяви, че всичките 45 частни и държавни клиники по неонатология ще получават безвъзмездно памперс-пелени за новородените с най-малко тегло.

Дарените „Памперс“ пелени няма да се продават, а ще се даряват директно на клиниките и по думите на д-р Аргирова това ще освободи майките от задължението да ги търсят и доставят в болниците.

Около 6000 е броят на децата с тегло под 2,5 кг, които се раждат у нас преждевременно на годишна база, което е около една десета от общия брой новородени и цифрата остава постоянна през годините, уточни д-р Аргирова. Тя добави, че в достиженията в медицината и специализираната апаратура все повече гарантира живота на недоносените, чийто процент с всяка година у нас нараства. Като най-тежки случаи тя посочи ражданията в 22-23 седмица /6-ти месец/, в които деца са с тегло около 500-600 грама.

Като основна причина за преждевременното раждане, около 85 процента, д-р Аргирова посочи вътрешни инфекции на родилката, а на второ място е двуплодната бременност. За недоносените са важни първите 7 години, през които децата догонват своите връстници, родени с нормално тегло, коментира началникът на клиниката.

(това дарение включва 350 000 броя от най-малките три размера пелени за новородени – (тегло до 0,8 кг, до 1,8 кг, до 2,3 кг.) Според директора на клиниката това ще покрие нуждите на неонатологичните отделения за 60-те дни престой в кувиоз на всяко недоносено дете )