Плюс 1 Чакаме бебе

Българка е „Акушерка на годината” във Великобритания

Валентина Бърнет стана най-добрата акушерка във Великобритания и беше наградена на бляскава церемония, като новината й съобщи лично кулинарния бог Джейми Оливър.

Валентина се грижи за новородената Грейс, докато майка й е в медикаментозна кома, заради аневризъм, открит в късен етап на бременността.

Наградите на Националната здравна служба се дават за изключително отношение и проявени грижи, надхвърлящи служебните задължения. За отличието „Акушерка на годината“ Валентина преборва конкуренцията на десетки свои колежки от цялата страна. Всички те номинирани от своите пациенти.

„Историята на Натали като здравословно състояние е много сходна на моята, която аз преживях преди 4-5 години и мисля, че това е, което ги жегна и трогна“, сподели Валентина.

Две жени със сходна съдба преплитат случайно пътя си. За Натали най-тежкото изпитание идва миналия ноември. За Валентина – през 2018-та.

„Аз страдах много от главоболие и случайно отидох на очен лекар и видяха, че десния ми очен нерв е много увеличен и от там направление, решиха да направят ЯМР и за съжаление откриха един тумор в мозъка, който беше 5 см голям. Седмица по-късно претърпях операцията. Беше успешна. Всичко беше точно, радвах се, исках никога да не се беше случвало и да съм обратно в рутината – децата, къщата работата. За съжаление 2 години по-късно се установи, че туморът се е върнал на същото място. Те са няколко всъщност, но малки и трябваше да претърпя радиотерапия. В момента да чукна на дърво всичко е окей. Те са там, но кротуват, не се размножават, стоят си. И така е, продължаваш напред“, разказва тя.

Научила се да дава кураж на себе си, Валентина започва да предава тази сила и на пациентите си и техните близки. Една история обаче я оставя без думи – тази на 26-годишната Натали, получила внезапен мозъчен аневризъм, бременна в 9-тия месец.

„Една вечер колабира, при което е транспортирана с хеликоптер към нашата АГ болница и диагностицирана с мозъчен кръвоизлив и е поставена в принудителна кома. Тя имаше една дълга 7-8 часова операция, за да се спре кръвоизлива в мозъка. Наистина операцията беше 50 на 50 дали ще оцелее или не и ме жегна фактът, че нейната история е подобна на моята история“, заяви още акушерката.

Валентина е неотлъчно до семейството – като психолог, приятел и доскоро пациент, също претърпял мозъчна операция.

„Това да дадеш тази морална и психическа, и емоционална помощ, да ги изслушаш, защото за съжаление понякога нямаш време да изслушаш пациентите и е жалко, но в този момент ти трябва да намериш време и трябва те да разберат, че имаш нуждата да им помогнеш. Просто седнах и разказах моята история и им дадох надежда, дадох им кураж, дадох им вяра и аз бях спокойна, защото тя е едно младо момиче, без никакви рискови фактори. И тя се оправи. Напълно здрава е“, подчерта тя.

В болницата Валентина се грижи и за Грейс, бебето на Натали, което се появява на бял свят след спешно секцио. Месеци по-късно българката научава, че неин пациент я е номинирал за престижната награда „Акушерка на годината“.

„Беше много вълнуващо да видя, че е жива и здрава и продължава и се радва на едно здраво бебе. Тя ми беше пациентка, но сега поддържаме връзка, пишем си. Скоро ще се срещнем отново на кафе да видя малката Грейси“, разказва Валентина.

Именно Натали е до Валентина, когато приема наградата за най-добра. Отличие, което във Великобритания носи отговорност и чест.

Не само престижа на професията задържа Валентина във Великобритания вече над 20 години, но и мотивацията, с която здравните служители там приемат ролята си.

Нова телевизия, „На фокус“