Имаме бебе Плюс 1

Как да помогнете на детето си да изгради самочувствие?

бебе дете

Самочувствието е цялостното чувство за лична стойност на детето. Описва начина, по който се чувстват за себе си. Детето не се ражда с високо или ниско самочувствие – то трябва да се научи как да се чувства добре със себе си.

Важно е да помогнете на децата да развият самочувствие. Ако децата се чувстват добре през повечето време, те ще са по-склонни да опитват нови неща, да се сприятеляват и да се справят с проблемите, които срещат в живота си.

За да имат здраво самочувствие, децата трябва да усещат, че:

  • принадлежат
  • имат сигурност
  • са обичани и приети
  • могат да се справят с всичко и да бъдат полезни
  • са независими и специални
  • са щастливи

Самочувствието на детето се формира от начина, по който то вижда себе си, а също и от начина, по който другите се държат с него. Начинът, по който мислите за тях и се отнасяте с тях, е много важен, за да им помогнете да се чувстват добре със себе си.

За възрастните е необходимо търпение и постоянство, за да помогнат на децата си да развият високо самочувствие, но наградите от това са прекрасни: деца, които имат увереността да опитват нови неща и вярват, че могат да успеят в живота.

 

Изграждане на самочувствие на децата

Веднага щом се родят, бебетата започват да опознават света. Именно от тези ранни преживявания и от това, което виждат, чуват и чувстват в семейството, те започват да развиват идеи за себе си. Те научават дали са обичани и ценени.

Това как малките деца гледат на себе си е свързано с това, което могат да правят, като да тичат бързо или да създават неща. Колкото по-уверени са в правенето на нещата, толкова повече расте тяхното самочувствие.

Докато децата растат, те се предизвикват да усвояват нови умения. Това е тяхната вътрешна мотивация за успех. Преживяването както на успех, така и на провал като част от живота влияе върху самочувствието на децата.

Децата, които успеят (сами или с помощ), ще опитат отново, печелейки повече успехи, удовлетворение и високо самочувствие. Повтарящият се неуспех може да означава, че децата губят увереност, отказват се да опитват и могат да развият лошо мнение за себе си.

Важно е да не правите нещо вместо тях, за да спестите време и търпение. Децата ви ще свикнат да го правите вместо тях и няма да изпитат усещането за постижение да правят нещо сами.

 

Хвалете и насърчавайте детето си

Важно е да помогнете на детето си да развие самочувствие, като го насърчавате. Детството е за научаване на нови неща, така че е много важно не само да хвалите детето си за завършване на нещата, които прави добре, но и за правенето на малки стъпки по пътя. Насърчавайте децата си да опитат отново, ако не се справят добре от първия път.

Учителите, семейството и приятелите също трябва да хвалят постиженията и успехите на децата, колкото и малки да изглеждат те.

Да унизите децата и да ги критикувате наистина може да навреди на самочувствието им.

 

Начини за повишаване на самочувствието на вашето дете

Подобряването на увереността на вашето дете ще повиши самочувствието му. Като родител можете да изградите самочувствието на детето си, като му отделите време и покажете, че се интересувате от това, което прави.

Можете да поставите реалистични цели на детето си и да го насърчите да работи.Насърчавайте техните интереси и приятелства и се уверете, че се чувстват така, сякаш са чути и че могат да вземат решения сами.

Можете също така да ги прегръщате много, да им се усмихвате много и да ги оставяте да изразят чувствата си.

Насърчавайте детето си да вярва, че може да успее, разделяйте големите задачи на по-малки стъпки, които могат да постигнат, и знайте, че може да поиска помощ, ако има нужда от нея.

 

Справяне с разочарованието

Научаването на положителни начини за справяне с разочарованието, когато нещо не се получава, също е важно за развитието на самочувствието на децата.

Насочването на малки деца през тези емоции може да бъде трудно, но като се научат да се справят със собствените си емоции, те повишават самочувствието си.

Източник: PregnancyBirthBaby