Искаме бебе Плюс 1

Расте броят на хората с репродуктивни проблеми у нас

Расте броят на хората с репродуктивни проблеми у нас

Расте броят на хората с репродуктивни проблеми у нас. Българите намаляват драстично, а броят на разводите за миналата година се увеличава с близо 11 000.

„Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого“, коментира психологът Мария Джонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността“, каза още Джонова.

„Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера“, каза акушер-гинекологът Добринка Петрова в студиото на „България сутрин“.

Тя заяви, че по стандарт при една двойка, която иска да има дете, е добре да се направи консултация, ако не настъпи бременност в рамките на година и половина.

Петрова бе категорична, че българката толкова се вглъбява в мисълта за дете, че тотално се изолира от света.

„Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по-често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот – алкохол, тесни панталони, цигари“, добави акушер-гинекологът. Петрова сподели, че познава пациенти, които имат по 12 инвитро опита, но има и такива, които са имали успех от първия път. Тя анонсира кампанията „Пожелай си“, в която се подаряват две безплатни инвитро процедури.

Вижте целия разговор във видеото
снимка: pixabay