Плюс 1 Чакаме бебе

Стресът по време на бременност може да бъде опасен

Стресът по време на бременност може да бъде опасен

Деца, чиито майки са изпитвали относително нормални нива на стрес по време на бременност, са били три пъти по-неуязвими за психологически разстройства до 30-годишна възраст, докато деца, чиито майки са били със силен стрес, са близо десет пъти по-склонни да развият личностни разстройства.

Финландски изследватели са интервюирали 3600 бременни жени, живеещи в Хелзинки в рамките на проучване и са проследили развитието на децата на жените, родени през 1975-1976 г., през следващите десетилетия.

Жените, които изпитват значителен стрес по време на бременност, са по-склонни да имат деца с личностни разстройства, докато възможността се увеличава до 10 пъти за тези, подложени на силен стрес показва скорошно проучване.

Резултатите показват, че децата, чиито майки са изпитвали относително нормални нива на стрес по време на бременност, са били три пъти по-неуязвими за психологически разстройства до 30-годишна възраст, докато децата, чиито майки са били с тежък стрес, са 9,5 пъти по-склонни да развият психично заболяване, пише БГНЕС, цитират от БТВ.

40 от наблюдаваните в проучването деца са диагностицирани с личностно разстройство до 30-годишна възраст, като всички те са били тежки случаи, изискващи стационарно лечение. Изследователите твърдят, че връзката между нивата на стрес при майката и уязвимостта на децата към личностни разстройства все още не е известна, докато се предполага, че развиващите се мозъци на децата могат да бъдат засегнати от стрес.

Предишни изследвания разкриха също, че стресът по време на бременност е свързан с депресия, тревожно разстройство и шизофрения.

Според Уикипедия: „Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане. Това най-вече това се отнася до високите и дори много високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физиката, емоциите и умствената концентрация, докато по-ниските нива могат да бъдат фактори на адаптация и справяне.

В същото време вярно е и че някои много високи нива на стрес могат да водят до високо ниво на мотивация, и в същото време пораждане на високо ниво на уменията в професионален аспект. Това особено се отнася до икономическите професии (например борси), където стресът е позитивен фактор.

Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за преустройство или приспособяване, осъществяваща се по стереотипенна базата на идентични биохимични промени,  но също така и по нестереотипен начин, където в биохимията се въвеждат нови фактори и процеси. Високо ниво на адаптация и обновяване.

Стресови реакции се наблюдават както у човека, така и при по-низши животни без нервна система и при растения. Стресът не е просто нервно напрежение. Причина за появата му често са интензивни емоционални и дори физиологични преживявания.

Около 75% от физическите заболявания са свързани със стреса. „

снимка:pixabay