Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Как да се справите с преумората по време на бременност?

Усещането за прегряване, умора или отпадналост е доста често срещано явление по време на бременност. Хормоналните промени, настъпващи в тялото ви по това време, могат да ви накарат да се чувствате недобре и емоционални.

Опитайте се да се грижите за физическото си здраве, като се храните здравословно, правите леки упражнения и си почивате и спите много.

Обичайно е да се чувствате уморени или дори изтощени по време на бременност.

 

Прегряване

По време на бременност е вероятно да ви става по-топло от нормалното. Това се дължи на хормонални промени и повишено кръвоснабдяване на кожата. Освен това е вероятно да се потите повече. Помага, ако:

  • носите широки дрехи от естествени влакна, тъй като те са по-абсорбиращи и дишат повече от синтетичните влакна
  • поддържате стаята си хладна – можете да използвате електрически вентилатор, за да я охладите
  • се миете често, за да се чувствате свежи
  • пиете много вода

 

Умора

Обичайно е да се чувствате уморени или дори изтощени по време на бременност, особено през първите 12 седмици. Ако имате сутрешно гадене, умората също може да го влоши. Чувството за умора няма да навреди на вас или вашето бебе, но може да направи живота ви по-труден, особено в първите седмици.

По-късно по време на бременността може да се почувствате уморени поради допълнителното тегло, което носите. Когато бебето ви порасне, може да е трудно да се наспите добре. Може да ви е неудобно да лежите или точно когато ви стане удобно да се наложи да отидете до тоалетната.

Вашите модели на сън се променят, когато сте бременни и е вероятно да имате по-малко дълбок сън и да се събуждате по-често през нощта.

Единственият отговор е да се опитате да почивате колкото е възможно повече. Отделете време да седите с вдигнати крака през деня и приемайте всякакви предложения за помощ от колеги и семейство.

 

Замайване

Бременните жени често се чувстват замаяни. Това е така, защото бременността засяга кръвообращението ви. Ако мозъкът ви не получава достатъчно кръв и нивата на кислорода ви станат твърде ниски, това може да доведе и до припадък.

Най-вероятно е да ви се завие свят, ако се изправите твърде бързо,  но това може да се случи и когато лежите по гръб.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите:

  • Опитайте се да станете бавно, след като сте седели или лежали
  • Ако почувствате замайване, седнете или легнете, докато отпадналостта премине. Ако не стане, легнете на една страна
  • Ако почувствате прималяване, докато лежите по гръб, обърнете се на една страна (по-добре е да не лежите по гръб в по-късна бременност или по време на раждане)
  • Пийте много вода
  • Яжте редовно, за да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни

Не забравяйте да уведомите вашия лекар или акушерка, ако често се чувствате замаяни.

Ако се почувствате много замаяни или припаднете в началото на бременността и освен това имате кървене от влагалището или болки в корема, може да имате извънматочна бременност. Важно е незабавно да посетите лекар.

Източник: PregnancyBirthBaby