Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Любопитни факти за бременността (част 1)

Любопитни факти за бременността (част 1)

1. Т. нар. „сутрешното гадене“ не се случва само сутрин, а може да се изпитва през целия ден по време на първия триместър.

2. Изследванията са показали по-голяма вероятност да се родят близнаци, когато бъдещата майка е над 35 години, има близнаци в семейството, има предишна бременност с близнаци или ако е с по-висок ръст.

3. По време на бременност тялото работи на по-висока скорост. Сърцето и кръвоносните органи трябва да доставят повече кислород не само на зародиша, а и на всички органи, които са заработили по-усилено. Тези промени са причината за много от неприятните симптоми на ранната бременност като замайване, гадене, отпадналост, запек, подуване и често уриниране.

4. Сърцето на бременните увеличава размера си, за да може да изпомпва допълнително кръв. Пулсът се ускорява.

A post shared by STYLISH BUMP (@stylish_bump) on

5. Бременността ускорява и подобрява метаболизма, за да даде възможност на тялото да компенсира увеличаването на теглото.

6. През първия триместър организмът на бременната жена започва да съхранява допълнително мазнини. Този процес спира към средата на бременността, когато зародишът започва да използва натрупаните запаси.

A post shared by COMFORT MOI (@comfortmoi) on

7. След шестия месец, независимо от околоплодната течност, бебето може да чува добре.

8. Много бременни, особено по време на последния триместър, споделят, че сънуват повече по-картинни сънища или кошмари. Няма научно обяснение за това, но психолозите вярват, че това е подсъзнателен механизъм за справяне с несигурността от предстоящото раждане и майчинство.

снимка: pixabay