Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Надежда Цекулова: Трябва да се преразгледат препоръките по отношение на Covid ваксини и бременност

За редактирането на човешките гени, за обезщетенията за майчинство, за съня на бебетата

Няколко международни професионални организации по акушерство и гинекология излязоха с призив бременните жени да се ваксинират срещу Covid-19.

Журналистът Надежда Цекулова коментира за БНР, че позицията им се дължи както на натрупаните през последната година данни за безопасността и ефективността на ваксините при бременни жени, така и на тревогата им, че настоящите актуални вълни и варианти на вируса засягат значително по-тежко цялата общност и боледуват повече бременни жени, които се нуждата от интензивно лечение и губят живота си.

„България е една от държавите, които подходиха консервативно по отношение на препоръките си за ваксиниране на бременни жени. Първоначалният текст на тази препоръка, която беше изготвена в началото на месец февруари от Експертния съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването, гласеше, че бременните жени не трябва да се ваксинират, а жените, които планират забременяване, трябва да го отложат с 6 месеца, след като завършат ваксинационния си курс“, допълни в предаването „Преди всички“ Цекулова, която създаде през 2020 година първата платформа за преведени медицински текстове, свързани с коронавируса.

По думите ѝ подходът на нашата страна е доста категоричен срещу ваксинирането на бременни жени и се разминава значително с препоръките на останалите професионални организации в държавите, където се развива медицинска наука.

Според нея трябва да бъде преразгледана препоръката: „Важно е освен да бъде преразгледана, тя да бъде и много добре комуникирана, много спокойно и без истерия, но с научни аргументи да се обясни на бременните жени, че вече има достатъчно информация и те могат да вземат информирано решение, базирано на изследване и проследяване на десетки жени, техните новородени дали да се ваксинират, или да се пазят по друг начин“.