Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Надежда Цекулова: Трябва да се преразгледат препоръките по отношение на Covid ваксини и бременност

За редактирането на човешките гени, за обезщетенията за майчинство, за съня на бебетата

Няколко международни професионални организации по акушерство и гинекология излязоха с призив бременните жени да се ваксинират срещу Covid-19.

Журналистът Надежда Цекулова коментира за БНР, че позицията им се дължи както на натрупаните през последната година данни за безопасността и ефективността на ваксините при бременни жени, така и на тревогата им, че настоящите актуални вълни и варианти на вируса засягат значително по-тежко цялата общност и боледуват повече бременни жени, които се нуждата от интензивно лечение и губят живота си.

„България е една от държавите, които подходиха консервативно по отношение на препоръките си за ваксиниране на бременни жени. Първоначалният текст на тази препоръка, която беше изготвена в началото на месец февруари от Експертния съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването, гласеше, че бременните жени не трябва да се ваксинират, а жените, които планират забременяване, трябва да го отложат с 6 месеца, след като завършат ваксинационния си курс“, допълни в предаването „Преди всички“ Цекулова, която създаде през 2020 година първата платформа за преведени медицински текстове, свързани с коронавируса.

По думите ѝ подходът на нашата страна е доста категоричен срещу ваксинирането на бременни жени и се разминава значително с препоръките на останалите професионални организации в държавите, където се развива медицинска наука.

Според нея трябва да бъде преразгледана препоръката: „Важно е освен да бъде преразгледана, тя да бъде и много добре комуникирана, много спокойно и без истерия, но с научни аргументи да се обясни на бременните жени, че вече има достатъчно информация и те могат да вземат информирано решение, базирано на изследване и проследяване на десетки жени, техните новородени дали да се ваксинират, или да се пазят по друг начин“.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.