Идеи и находки Полезното и Приятното

Как да изберете дрехите за вашето бебе?

бебешки дрехи

Подходящи цветове и очарователните щампи може да са това, което ви привлича към стелажа с бебешки дрешки. За да направите окончателния си избор обаче, трябва да вземете предвид безопасността, комфорта и практичността – лесно за поставяне и пране. О, и вероятно искате да вземете предвид и цената. Не е проблем да пазарувате в магазини за стоки втора употреба. Просто не забравяйте първо да измиете всичко.

Основни неща в гардероба на новороденото:

 • Цели пижами: 3-4
 • Пижами: 3-6
 • Чорапи: 3-4 чифта
 • Рокли, които покриват краката: 3-4
 • Шапки: 1-2
 • Тениски: 4-6 бр. с къс или дълъг ръкав
 • Леки ръкавици: 1 чифт
 • Пуловери: 1-2

Ако имате близнаци, планирайте два пъти повече от всичко, за да не сте винаги пред пералнята.

Безопасността на първо място: без копчета, панделки или връзки. Стойте далеч от дрехи с малки копчета, декоративни кристали или панделки, защото те могат да бъдат рискове за задавяне. Дрехи с дълги връзки или такива, с ластици около ръцете, краката или врата на вашето бебе, също не са безопасни. Уверете се, че декорациите са зашити здраво.

Изберете огнеупорно спално облекло. Етикетите върху спалното облекло на вашето бебе ще покажат дали самата материя е огнеупорна. Огнеустойчивите тъкани имат специфични инструкции за пране, които трябва да следвате, за да предотвратите отмиването огнеупорния ефект. Всъщност това е едно място, където артикулите втора употреба може да не са добър избор – ако не са изпрани по правилния начин, няма да работят добре.

Пазарувайте според теглото на вашето бебе, а не според възрастта. Възрастта не означава много, когато става дума за бебешки дрехи; различните марки, определят размерите на дрехите по различен начин. Теглото е по-добра мярка и е посочено заедно с възрастта на много бебешки дрехи.

Помислете колко лесни ще бъдат дрехите за обличане и събличане. Обличането на мърдащо новородено може да бъде малко трудно. Следвайте тези съвети, когато избирате дрехи, за да продължите да се обличате по-лесно:

 • Широките деколтета или закопчалките на врата улесняват обличането (Ако изберете дрехи, които се обличат през главата, действайте бързо, защото бебетата се паникьосват, когато дишането им е блокирано или когато не могат да ви видят)
 • Копчетата и циповете отпред са по-лесни за закопчаване и откопчаване от тези на гърба
 • Свободните ръкави се обличат и събличат по-лесно от тесните
 • Закопчалките или други лесни отвори в областта на чатала правят смяната на пелените по-бърза и лесна – не е необходимо да събличате всички дрехи на вашето бебе.

Изберете дрехи, които се перат лесно. Купувайте дрехи, на етикета на които пише, че могат да бъдат изпрани в пералня, за да избегнете времето и енергията за ръчно пране или гладене. Дрехите, изработени от 100% памук, са идеални, тъй като са удобни, издръжливи и се перат добре.

Мислете за бъдещето. Някои бебета никога не се вписват в размера „новородено“. Други може дори да израснат от 3-месечни дрехи само след 1 месец. Така че, купувайте артикули с размер за от 6 месеца до 1 година, за да имате под ръка. Близнаците обикновено са по-малки от единичните бебета, така че най-малките дрехи могат да издържат по-дълго. Някои артикули могат да се носят малко по-големи, докато бебето ви порасне. Не е добра идея обаче да купувате сезонни дрехи, като бански костюми или зимни палта твърде рано. Невъзможно е да се предвиди размерът на вашето бебе.

Източник: WebMD