Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

По-висок риск от рак на матката при жени, които използват продукти за изправяне на коса?

бременна

Продуктите за изправяне на коса могат значително да увеличават риска от рак на матката при жените, които често ги използват. Това предадоха Ройтерс и АФП, като цитират данни от мащабно американско проучване.

Изчисление на Националния институт за наука за здрава околна среда

показва, че 1,64% от жените, които никога не са използвали препарати за изправяне на коса ще развият рак на матката до 70-годишна възраст, но при тези, които често използват тези продукти рискът достига до 4,05%.

“Важно е обаче да поставим тази информация контекст. Ракът на матката е сравнително рядък вид,” каза в изявление Александра Уайт от Института.

Все пак ракът на матката е най-често срещаният сред гинекологичните онкологични заболявания в САЩ, сочат данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, като нивата се повишават особено сред чернокожите жени.

Изследователите са проследили 33 947 жени от различни раси на възраст между 35 и 74 години, средно за близо 11 години. В този период 378 от жените развиват рак на матката.

“Тъй като чернокожите жени използват по-често продукти за изправяне на косата са склонни да започнат употребата им в по-ранна възрасти в сравнение с други раси и етноси, тези открития може да са още по-актуални за тях”, казва в разпространено изявление Чъ – Цзюн Чуан от американския Национален институт.

Отчитайки други рискови фактори

при участниците, възможността за развитие на заболяването е над два пъти и половина по-висока при дами, които са използвали продукти за изправяне на косата повече от четири пъти през предходната година.

По-рядкото използване на подобни продукти през изминалата година също се свързва с повишен риск от рак на матката, но разликата не е статистически значима, което означава, че може да се дължи на случайност.

Препаратите за изправяне на коса

съдържат т.нар. ендокринно смущаващи химикали. Продуктите и преди са свързвани с по-висок риск от рак на гърдата и на яйчниците.

„Тези открития са първите епидемиологични доказателства за връзка между употребата на продукти за изправяне и рак на матката рак”, пишат Уайт и колегите й в Списание на Националния онкологичен институт. „Необходими са повече изследвания, за да идентифицираме специфични химикали, водещи до тази наблюдавана връзка.”

 

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.