Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Операция „Близо до природата, близо до семейството“

Операция "Близо до природата"

Безспорно днес прекарваме огромна част от времето си, сгушени пред монитора или екрана на смартфона, които ни дават илюзорната представа за свобода и неограниченост. Без да искаме предаваме този модел и на децата си. От съвсем малки те се прехласват по бутоните на клавиатурата, с които мама така умело борави, по гладкия екран, който само с няколко движения е способен да възпроизведе любимото детско филмче или занимателна игра, както и по всички джаджи, коя от коя по-умни, на пръв поглед полезни, а всъщност изяждащи най-ценното – времето, прекарано с близките ни.

Предизвиквам ви да се замислите, да си спомните своето детство, безгрижните игри, изследователските експедиции по поляните, тайните къщи, построени от клони в близката гора, рисуването с тебешир по асфалта, рапана на ухото, през който чувахме морето… Нима не можем да дадем едно късче от това на нашите деца? Нима това няма да ги направи по-любопитни, по-отворени към света, по-здрави и способни да се справят сами в живота … а защо не и по-щастливи?

Тук съм ви приготвила няколко идеи, които със сигурност не са нещо ново, но пък за сметка на това носят много ползи – за вас, за децата ви, за близостта в семейството, във време, в което забравяме да общуваме пълноценно един с друг, вглъбени в поредното скролиране на някоя Интернет страница.

1. Пикник

Като малка обожавах пикниците, особено през пролетта, когато свежината се разнасяше във въздуха, плодните дръвчета разцъфваха, а срамежливи тревички се събуждаха от зимния си сън. Какво ви е необходимо ли? Малко храна, вода, одеяло и много добро настроение. Когато става въпрос за пикник с деца – най-хубаво е сутрин, защото обикновено са отпочинали и пълни с енергия. За да няма излишно суетене преди тръгване, може да приготвите по-голямата част от нещата, които възнамерявате да вземете от предната вечер. Изберете подходящо място заедно с децата и половинката -може да бъде просто близкия парк или пък някоя горска поляна, в зависимост от това, къде живеете… и просто се насладете на момента.

2.Хижа в планината

Малко сме се разглезили с тези СПА-почивки, хотели с n-брой звезди и безброй атракциони. Една кратка почивка в някоя хижа, по възможност без достъп до Интернет, е прекрасна възможност да опознаете природата, да подишате чист въздух и отново да бъдете близо до семейството си сред спокойствието, което носи планината. Хижите често пъти са далеч от лукса, на който сме свикнали, но … какво от това? Със сигурност два-три дни, високо в планината, далеч от напрежението на големия град ще се отразят благотворно на всеки от вас както на психическо, така и на физическо ниво.

3. На експедиция

Някога децата мечтаеха да бъдат пирати, откриватели, изследователи и учени, да се спускат в тъмни пещери, да берат магически билки, да откриват нови земи … а днес гонят Покемони.

Ние обаче можем да променим това, поне за мъничко, като им организираме едно своеобразно приключение. Това са някои идеи, които може да доукрасите според своите виждания и да подарите на семейството си едно прекрасно преживяване.

– Експедиция в гората

На експедиция като на експедиция. Пригответе нужните неща: раница, лупа, пинсети, гумени ръкавици, найлонови пликчета с цип, наръчник за оцеляване и карта на местността (може да бъде нарисувана от вас), и малко храна и вода. След това вземете половинката и децата и следвайте маршрута. По пътя събирайте листенца и цветя, билки според сезона, наблюдавайте насекомите с лупа, разгледайте дърветата, огледайте се за катеричка или таралеж, а ако попаднете на горско изворче- не пропускайте да се освежите.

Някъде по пътя подберете подходящо място

Снимка: pixabay.com

Някъде по пътя подберете подходящо място, където да си направите „къща“ от паднали клони и я постелете със сухи листа. Най-хубаво е на място, където легнали по гръб, ще виждате небето, а слънчевите лъчи ненатрапчиво ще напомнят за себе си. Отпуснете се и поговорете за нещата, които ви вълнуват като семейство.

Накрая вземете „проби“ от почвата, кора от дърво,камъчета, жълъди, шишарки – неща, които са трайни и ви харесват. Щракнете си и семейна снимка за спомен – все пак вие сте велики изследователи – мисията ви трябва да остане за поколенията.

След като се приберете вкъщи, можете да си направите хербарий между страниците на някоя книга, да изсушите билките за ароматен чай през зимата, а от листенцата да направите прекрасно пано. От „пробите“, които взехте накрая, можете да направите „капсула на времето“- сложете ги в красив буркан, в който добавете и една снимка от приключението. Напишете датата и запазете един безценен семеен спомен.

– Експедиция на плажа

Експедиция на плажа

Снимка: pixabay.com

Плажът обикновено е място за разпускане и релакс, което е особено приятно за нас -възрастните. За децата обаче плажът е неизчерпаем източник на съкровища. Макар да не може да предложи толкова разнообразие, колкото гората, на плажа също може да си организирате едно истинско приключение. Според това какъв е сезонът, колко са големи децата и доколко познавате определена местност, възможностите са различни. Ето някои идеи:

Събирането на мидички, рапанчета, песъчинки, камъчета и други плажни богатства си е класика – не пропускайте да го направите, но трябва да включите и въображението си. Може предварително да си приготвите картинки на различни неща, които могат да бъдат открити на плажа и заедно да ги намерите и да обясните на децата малко повече за тях (за тази част и на вас ще ви е нужна малко подготовка). Тук „капсулата на времето“ също е страхотна идея.

Друг вариант е предварително вие или половинката ви да заровите „съкровище“ на определено място – например сандъче с лакомства, след което да организирате малки препятствия, през които децата да преминат, за да достигнат до него. Забавлението е гарантирано, а и децата ще разберат какво означава да полагаш усилия, за да получиш нещо на практика.

Моят личен фаворит обаче се нарича „Писмо в бутилка“ . Вземете лист хартия, който може да бъде изкуствено състарен за по-голяма автентичност с помощта на въглен, и напишете заедно с децата си писмо до непознатия, който един ден ще намери писмото ви. Напишете това, което чувствате, изпратете своите послания до Вселената и не забравяйте все пак да оставите контакт за обратна връзка – така ще разберете колко дълго е пътувало вашето писмо и къде е акостирало. Изберете бутилка с надеждно затваряне, за да снижите евентуалната повреда на хартията до минимум и го хвърлете някъде в необятната морска шир. Нос Калиакра например винаги ми се е струвал идеалното място за нещо подобно.

В XXI-ви век огромна част от модерното общество, макар и високо развито в много аспекти, няма време да даде пълноценно детство на децата си. От съвсем малки те са заобиколени с куп развиващи играчки, високо-технологични джунджурии и редица безполезни вещи. Налага им се да посещават безброй занимания, кръжоци, школи … задължени да сбъднат амбициите на родителите си, които вярват, че правят най-доброто за тях.

Рано или късно обаче идва момент, в който осъзнаваме, че всъщност, може би най-ценното, което можем да дадем е нашето собствено време, осигурявайки им възможността да бъдат просто деца. Нека поне за ден, излизайки сред природата със семейството си, ние самите да се постараем да забравим за миг цялото напрежение и да се вгледаме в сияещите от радост детски очи – които всъщност ни дават сили да вървим напред. Нека този ден се превърне в традиция за споделени незабравими преживявания и щастие, в най-чистия му вид. Нека осъзнаем стойността на нематериалните неща!

Снимка на корицата: pixabay.com