Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Тютюнопушене и бременност

цигари пушене

Да предпазите бебето от тютюневия дим е най-доброто, което можете да направите, за да му дадете здрав старт в живота. Да откажете цигарите може да е трудно, но никога не е късно да спрете.

Всяка цигара, която пушите, съдържа 4,000 химикала. Затова пушенето по време на бременност е вредно за нероденото ви дете. Цигарите може да ограничат снабдяването с кислород на бебето и в резултат на това сърцето му бие по-бързо всеки път когато запалите цигара.

Ползите да спрете тютюнопушенето през бременността

Да спрете цигарите ще има бърз положителен ефект върху вас и върху бебето. Вредни газове като въглероден оксид и други вредни химикали ще се изчистят от тялото ви. Когато спрете да пушите:

 • ще намалите риска от усложнения на бременността и раждането
 • бременността ще протече с по-малко проблеми и бебето ще е здраво
 • ще намалите риска от мъртво раждане
 • вероятността за преждевременно раждане е по-малка. Няма да се наложи да се справяте с проблеми с дишането, храненето и други проблеми, свързани с преждевременното раждане
 • вероятността за ниско родилно тегло е по-малка. Бебетата на пушачи са средно 200 грама по-леки, сравнено с други бебета. Това може да създаде проблеми по време на раждането и след него. Такива бебета по-трудно се затоплят и са предразположени към повече инфекции
 • ще намалите риска от Синдром на внезапната детска смърт

Ако спрете цигарите сега, това ще помогне на бебето в бъдеще. Децата на пушачите по-често страдат от астма и други сериозни заболявания, които изискват болнично лечение.

Колкото по-рано спрете цигарите, толкова по-добре. Дори ида спрете в последните седмици на бременността, положителния ефект върху бебето ще е голям.

Пасивното пушене вреди на бебето

Ако вашият партньор или някой, с който живеете пуши, това може да засегне вас и детето преди и след раждането. Ще ви е по-трудно да спрете цигарите, ако някой около вас пуши.

Пасивното пушене също може да доведе до по-ниско тегло на бебето и увеличава риска от Синдрома на внезапната детска смърт. Има по-голяма вероятност през първата им година бебетата на родители пушачи да бъдат приети в болница заради бронхит и пневмония.

Терапия с никотинови заместители

Може да използвате терапия с никотинови заместители, ако искате, но не можете да откажете цигарите. Не е препоръчително по време бременността да приемате таблетки против тютюнопушене като Champix или Zyban.

Заместващите никотинови терапии доставят никотин, но без останалите вредни химикали, които се намират в цигарите. Това е много по-добро решение, в сравнение с тютюнопушенето, защото ви дава никотина който иначе бихте поели с цигарите.

Вашият лекар може да ви помогне със съвет или бихте могли да закупите никотинови заместители от аптеките без рецепта.

Никотиновите заместители са достъпни под формата на:

 • лепенки
 • дъвки
 • инхалатори
 • спрей за нос
 • спрей за уста
 • орални ленти
 • таблетки за смучене
 • микротаблетки

Ако по време на бременността ви се гади или повръщате, лепенките може да са по-добрия избор.

Никотиновите лепенки не трябва да се използват повече от 16 часа в рамките на 24-часов период. Най-лесно ще контролирате това, ако премахвате лепенката преди лягане.

Преди да използвате който и да е от тези продукти, говорете с акушер-гинеколога си, личния си лекар, фармацевт или специалист по тютюнопушене.

Получавайки експертен съвет ще сте сигурни, че правите най-доброто за себе си и за бебето.

Шансът успешно да спрете цигарите е два пъти по-висок, ако се посъветвате със специалист.

Никотинови продукти с различни вкусове

Препоръчително е бременните жени да не използват тютюневи продукти с различни вкусове и най-вече такива обработени със сладник (женско биле). Не са известни рискове при малък прием, но дори производителите съветват за повече предпазливост.

Това се базира на информация за ефектите от завишения прием на корен от сладник. Има и други алтернативи, затова бременните трябва  да изберат плодов и ментов вкус.

Електронни цигари и бременност

Електронните цигари са сравнително нов продукт и около тях има още доста неизвестни. Все пак, според достъпните данни, електронните цигари крият по-малко рискове в сравнение с обикновените цигари.

Цигарите доставят никотин в комбинация с хиляди други вредни вещества. С електронните цигари вдишвате само никотинови изпарения, а не дим. В същността си, никотинът е относително безвреден.

Електронните цигари не произвеждат катран и въглероден оксид, двата основни химикала в цигарите. Въглеродният оксид е вреден за развиващите се бебета. Изпаренията от електронните цигари съдържат някои вредни вещества, които също се намират в цигарения дим, но в много по-малки количества.

Ако използването на електронна цигара ще ви помогне да спрете пушенето, това е по-добрият избор за вас и вашето бебе. Посъветвайте се с експерт по спиране на тютюнопушенето, ако искате да използвате електронна цигара. Photo by Антон Воробьев on Unsplash